Prvi rezultati inspekcije iz ‘slučaja Matijanić‘: Napravljena su dva propusta

1
Radiosarajevo.ba
Prvi rezultati inspekcije iz ‘slučaja Matijanić‘: Napravljena su dva propusta
Foto: Dalmacija Danas / Vladimir Matijanić

Početkom sljedeće sedmice Stručna komisija osnovana za provjeru svih činjenica vezanih za smrt novinara Vladimira Matijanića, koji je preminuo 5. augusta u 51. godini života, donijet će konačni zaključak.

Iako Stručna komisija još nije napisala izvještaj, Jutarnji neslužbeno saznaje, od izvora uključenih u slučaj, da su utvrđeni određeni propusti. Oni se ne tiču obiteljske liječnice, koja je Matijaniću bila potpuno dostupna te ga je savjetovala da ode u bolnicu. Također, savjetovala mu je cijepljenje te da ga je naručila na cijepljenje još u proljeće prošle godine, no pokojni Matijanić nije otišao na zakazani termin.

Izuzimanjem dokumentacije utvrđeno je da Matijanić nije uzimao terapiju koja mu je bila propisana zbog osnovnih bolesti, a u razgovoru s imunologinjom, koja mu je navodno sugerirala da se ne cijepi, ona je to demantirala. Odnosno, tvrdi da se takvi pacijenti trebaju cijepiti, no da se ne sjeća da su ikada razgovarali o toj temi.

Dežulović o Matijanićevoj smrti: Da je hitnu zvala žena Plenkovića, da li bi rekli da piša u lonac?

Dežulović o Matijanićevoj smrti: Da je hitnu zvala žena Plenkovića, da li bi rekli da piša u lonac?

Ono što još treba utvrditi vezano je za Hitnu pomoć koja je dvaput dolazila u Matijanićev stan. Prvi put kada su zaključili da nema potrebe za hospitalizacijom i drugi put kada je preminuo. Također, provjerava se i KBC Split. Doktorica koja je oba puta došla mlada je doktorica te je zaposlena tek u maju ove godine.

Izvještaj sastavljen tokom prve posjeta Hitne, kažu upućeni, ne ukazuje da su vitalne Matijanićeve funkcije tada bile ugrožene te sadrži uputu da se javi na hitni infektološki prijem ako dođe do pogoršanja.

Utvrđeni su, navodno, i neki proceduralni propusti oko obdukcije.

Stručna komisija sastoji se od specijalista za svako pojedino područje relevantno za navedeni slučaj, a to su specijalist porodične medicine, specijalist hitne medicine, specijalist infektologije, specijalist imunologije, specijalist kardiologije, specijalist sudske medicine i specijalist patologije. Na temelju cjelokupne dokumentacije, razgovora sa svim involviranima u okolnosti oko smrti Matijanića i preslušavanjem audiosnimki, donijet će zaključak, čime će se okončati inspekcijski nadzor.

Za sada je poznato kako je pokojni Matijanić bio pozitivan na COVID te je bio imunokompromitiran zbog prijašnjih bolesti, a obdukcijom mu je utvrđena obostrana intersticijska upala pluća te akutne povrede srca kao posljedica covid-infekcije. Zabilježen je i masivni otok pluća te izljev tekućine u osrčje, kao i generalizirani zastoj krvi.

Kod Matijanića su nađeni za COVID-19 specifični ugrušci u malim plućnim arterijama te sitna krvarenja u plućne alveole i intersticij pluća. Zabilježen je i otok mozga te Sjogrenov sindrom, odnosno kronična upala žlijezde slinovnice i kronična upala dušnika i bronha. No, detaljni razlozi smrti, odnosno uzroci nastajanja tih dijagnoza znat će se kad se završi patohistološka analiza (PHD) tkiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije