Prvi kontingent Pfizerovih vakcina stigao u Srbiju

0
Fena
Prvi kontingent Pfizerovih vakcina stigao u Srbiju
Foto: Tanjug / Ilustracija

U Srbiju je u utorak stigao prvi kontingent Pfizerovih vakcina, na dan kad ta zemlja bilježi 49 umrlih od COVID-19 i nešto preko četiri hiljade zaraženih.

Prvi kontingent sadrži 4.875 doza cjepiva Pfizer/BioNTech koje su, prema protokolima, uskladištene u nacionalnom institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak", piše Hina.

Prema riječima državnog sekretara u Ministarstvu zdravstva Mirsada Đerleka, predstavnici nacionalne Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) najavili su u utorak na sjednici Koordinacijskog tima da se u januaru očekuje još 21.000 doza Pfizerova vakcina.

Đerlek je potvrdio da je održan i sastanak Nacionalnog koordinacijskog tima za imunizaciju, te da će operativni plan imunizacije za 2021. biti mijenjan u skladu s tempom kojim budu pristizala vakcine.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u ponedjeljak da je Srbija dosad potpisala ugovore o nabavi tri vakcine- Pfizerovog, čiji je prvi kontingent stigao danas, te ruskog Sputnjika V i kineskog Sinovaca.

Brnabić je također u ponedjeljak u povodu pojave novog soja koronavirusa na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva najavila da će srbijanske vlasti naknadno odlučiti o eventualnoj obustavi letova s Velikom Britanijom, ali vlada u utorak još nije priopćila je li o tome donijela odluku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije