Srbija donijela nove mjere: Evo šta trebaju znati građani BiH

0
Radiosarajevo.ba
Srbija donijela nove mjere: Evo šta trebaju znati građani BiH
Foto: EPA-EFE / Beograd

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Branislav Tiodorović izjavio je nakon sjednice tog tijela da su usvojeni prijedlozi da se rad tržnih centara dopusti do 20 sati, kao i da sve uslužne djelatnosti rade radnim danom do 20 sati.

"Kafići i restorani mogu raditi također do 20 sati, uz poštovanje postojećih mjera", dodao je on.

Mjere bi trebalo da usvoji Vlada Srbije. 

On je dodao da COVID redari tržnih centara treba da sprovode kontrolu onako kako je predviđeno. 

Kulturne ustanove će i dalje raditi do 21 sat. 

Tiodorović je ocijenio da je današanja sjednica Kriznog štaba bila "ozbiljna i teška".

Kafići i restorani će moći da rade duže nego do sada, ali bez muzike, s obzirom na to da je transmisija virusa znano veća kada ljudi pričaju glasnije.

Ove nove relaskirane mjere važit će do petka, za kada je zakazana nova sjednica Kriznog štaba. 

Podsjetimo, radno vrijeme kafića i restorana, tržnih centara, uslužnih djelatnosti, poput frizera i kozmetičara, kao i svih prodavnica osim prehrambenih, bilo je do 17 sata, a vikendom su svi ti objekti zatvoreni.

Promjena mjera jeste produženje radnog vremena ustanova kulture, koje mogu da rade do 21 sat, kako je odlučeno u petak. Također, od sinoć u ponoć važe i nove mjere na granicama Srbije - strancima, u koje spadaju i bosanskohercegovački državljani, je za ulazak potreban negativan PCR test ne striji od 48 sati.

Srbijanci mogu da uđu, ali moraju da budu u desetodnevnom karantinu, odnosno kućnoj izolaciji iz koje mogu da izađu kada urade PCR test i nalaz bude negativan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije