Crna Gora / Protest u Podgorici: Majke troje i više djece traže vraćanje naknada

25. 01. 2018. u 16:52:00 Anadolija

Shares: 0

Više stotina građana, najviše žena, protestiralo je danas u Podgorici, tražeći da naknade za majke troje i više djece koje su ukinute prošle godine, ponovo budu vraćene.

Na protestu su zatražene ostavke Vlade i parlamenta, a bivše korisnice naknada su poručile da će borbu za svoja prava voditi do suda u Strazburu. 

Ispred Skupštine Crne Gore, na protestnoj šetnji danas su se pojavile žene kojima su naknade ukinute krajem juna prošle godine.

Željka Savković, jedna od organizatorki protesta, istaknula je da neće prekinuti svoju borbu dok se ne izbore da se zakoni u Crnoj Gori poštuju onako kako su donešeni. 

"Mi ćemo se izboriti da vratimo naknade i tražimo ostavke nadležnih. Odbranit ćemo doživotno stečeno pravo. Poručujemo im da za tu odbranu nećemo posustati dok svi redom ne podnesu ostavke. Naša borba će trajati", poručila je Savković. 

Željka Milanović, majka iz Berana, kazala je da su zastupnici ukinuli nešto što Ustavom nije bilo moguće ukinuti. 

"Mi smo hrabre i istrajne i izborit ćemo se za svoje pravo, pa makar do Strazbura", kazala je Milanović. 

Novi protest zakazan je za 16. februar, kada će i obilježiti godišnjicu početka protesta. 

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina. Odlukom Vlade naknade su umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura, da bi ih Vlada krajem juna prošle godine ukinula, nakon što je Ustavni sud ocijenio da nisu u skladu s Ustavom.

Oko 22.000 žena bile su korisnice ovih naknada. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA