Protest roditelja njegovatelja u Hrvatskoj: Upućena podrška i roditeljima u BiH

Anadolija
Protest roditelja njegovatelja u Hrvatskoj: Upućena podrška i roditeljima u BiH
Foto: AA / Protest roditelja njegovatelja u Hrvatskoj

Ispred Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske održan je protest koji je okupio dvjestotinjak roditelja njegovatelja, njegovatelja, djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, koji su poručili kako traže poboljšanje socijalnog statusa, a poslali su i riječi podrške roditeljima njegovateljima iz Sarajeva.

Protest je organiziralo Udruženje "Sjena" na čelu s predsjednicom Suzanom Rešetar, majkom autističnog djeteta, koja je istaknula kako roditelji njegovatelji i njegovatelji u Hrvatskoj primaju socijalnu naknadu od 2.500 kuna (340 eura).

"Nitko u Republici Hrvatskoj, navodno moderno uređenoj zemlji Europske unije, ne može od tog iznosa kvalitetno živjeti. Upozoravamo da smo socijalno isključeni i da živimo na rubu siromaštva, da su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta enormno visoki", kazala je Rešetar.

Protest roditelja njegovatelja u Hrvatskoj - undefinedFoto: AA: Suzana Rešetar 

Dodala je kako se od tog iznosa plaćaju terapije, nadoplaćuju pomagala i kupuju lijekovi.

"Odgovor koji dobivamo godinama je isti: Možete dijete smjestiti u instituciju", navodi Rešetar te dodaje da je to zadiranje u osnovna ljudska prava, jer djeca imaju pravo živjeti u porodici.

Podsjetila je kako Hrvatsku na pružanje sve moguće pomoći ovim osobama obvezuje Ustav Republike Hrvatske i međunarodne konvencije te upozorila kako njegovatelji nemaju pravo na bolovanje, a u slučaju bolesti roditelja, dijete se smješta u ustanovu ili udomiteljsku porodicu, zbog čega, istaknula je, ti roditelji njegovatelji bolovanje ne koriste u 97 posto slučajeva.

Protest roditelja njegovatelja u Hrvatskoj - undefinedFoto: AA: Protest roditelja njegovatelja u Hrvatskoj

Rešetar je upozorila kako Republika Hrvatska u 12 godina nije uspjela u svoje zakonodavstvo implementirati Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koja uključuje djecu s teškoćama u razvoju.

"Roditeljima u Sarajevu, Pazariću, puna podrška iz Zagreba i Hrvatske", poručila je Rešetar.

Na skupu su govorili roditelji njegovatelji o svojim iskustvima, a posebno je upozoreno na težak status roditelja djece s teškoćama koji žive daleko od Zagreba, a koji moraju često putovati u glavni grad kako bi liječili djecu ili ostvarili prava.

Djeca s teškoćama, njihovi roditelji i njegovatelji istaknuli su transparente: "5.800 nas je danas ovdje", "Sutra to možeš biti ti", "Ne možete djeci vratiti zdravlje, ali možete nama dostojanstvo", "Radnici 24/7/356, a ne socijalni slučajevi" neki su od istaknutih transparenata na protestu.

Istaknuli su da velika većina njegovatelja živi u socijalnoj izolaciji, na rubu siromaštva te su egzistencijalno ugroženi, a samim time, poručuju, ugrožena su i njihova djeca.

Na protestu je istaknuto kako država Hrvatska godišnje izdvaja preko 8 milijardi kuna (oko 1,1 milijardu eura) za mirovine i invalidnine branitelja te kako je zanemaruje oko 5.800 roditelja njegovatelja i njegovatelja, koliko ih trenutno ima u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije