Protest protiv Istanbulske konvencije u Splitu: Rivom se orilo "Za dom spremni"

Radiosarajevo.ba
Protest protiv Istanbulske konvencije u Splitu: Rivom se orilo "Za dom spremni"
Index.hr / Protesti u Splitu
U Splitu je se održava protest protiv Istanbulske konvencije.

Nakon zagrebačkog, u Splitu se održava drugi protest protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u organizaciji inicijative 'Hrvatska protiv IK'.

Kako prenosi Index.hr, više od 15.000 ljudi došlo je na splitsku Rivu, kojom se orilo "za dom spremni".

"Ratifikacija Istanbulske konvencije neće zaštititi žene od nasilja, a interpretativna izjava mene neće zaštititi od ideologije", "Spol je biološki određen kao muški i ženski, a spol i rod su istovjetni" bile su neke od poruka za govornicom.

- Devedesete godine, kad Hrvatska još nije imala svoju vojsku, ušao sam u policiju. Imao sam 23 godine kad sam ranjen u Hrvatskoj kostajnici 1991., a onda i zarobljen. U prestrašnom logoru u Glini proveo sam 6 mjeseci.'' ''Ogromnu žrtvu je podnio naš narod tijekom Domovinskog rata, zajedno s Hrvatskim braniteljima. Zato vas pitam: Ko danas ima pravo sve to zaboraviti i i uništavati hrvatsku porodicu kao stub naše Domovine namećući nam kroz Istanbulsku konvenciju rodnu ideologiju kao neko, po njima, bolje i prirodnije rješenje? Svojom žrtvom zadužili su nas da neovisnost Hrvatske branimo i sačuvamo pa tako i od Grevia koji se nakon usvajanja Istanbulske konvencije izdiže i iznad hrvatskih zakona i hrvatskog Ustava - kazao je jedan od govornika Ivan Turudić, a demonstranti i su njegov govor popratili povicima 'Plenkoviću, odlazi'.

Inače, u Saboru u Hrvatskoj se se održava rasprava o ratifikaciji Konvencije Vijeća Evrope o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koju Hrvatska još nije potpisala.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije