Napad u parlamentu: Opozicija Edija Ramu gađala brašnom i flašama

Anadolija
Napad u parlamentu: Opozicija Edija Ramu gađala brašnom i flašama
FOTO: EPA / Edi Rama
Današnja sjednica Parlamenta Albanije prekinuta je više puta nakon što su poslanici opozicionih partija zauzeli skupštinsku govornicu, a albanskog premijera Edija Ramu i ministre u njegovom kabinetu gađali brašnom, flašama i polijevali vodom.

Poslanici Demokratske stranke Albanije zatražili su oslobađanje uhapšenih tokom protesta održanih 31. marta zbog skuplje putarine.

Demonstranti su se tada sukobili s policijom u okolini Kukesa, na sjeveru Albanije, a tom prilikom zapaljena i naplatna stanica. Albanska policija je uhapsila 23 osobe, a nekima su određeni zatvorska kazna i kućni pritvor. U sukobima je povrijeđeno 13 osoba, među kojima i nekoliko policajaca.

Takva odluka izazvala je negodovanje albanske opozicije, a tenzije su narasle nakon obraćanja lidera opozicione Demokratske stranke Lulzima Bashe.

Nakon incidenata iz skupštinske sale su odstranjeni zastupnici Demokratske stranke Flamur Noka, Ervin Salianji i Klevin Balliu.

Rad Parlamenta blokirali su i poslanici Socijalističkog pokreta za integraciju.

Iako je sjednica u više navrata prekinuta, albanski Parlament je usvojio nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma između Vijeća ministara Albanije i Vlade Kosova o ostvarivanju prava na penziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije