Promocija knjige o A. Izetbegoviću: "Glumio dobricu, a bio tvrdi islamist"

Radiosarajevo.ba
Promocija knjige o A. Izetbegoviću: "Glumio dobricu, a bio tvrdi islamist"
U Nadbiskupskom pastoralnom institutu u četvrtak navečer promovirana je knjiga Miroslava Tuđmana "Druga strana Rubikona, politička strategija Alije Izetbegovića".

O knjizi, koja je izazvala dosta polemika, govorili su akademici Davorin Rudolf, Ivan Aralica i dr. Ante Nazor, prenio je Jutarnji list.

Promociji knjige koju je izdala Hrvatska sveučilišna naklada prisustvovala je krema hrvatske desničarske scene, a između ostalih bili su Vladimir Šeks, Zdravka Bušić, Mladen Markač, Ljubo Ćesić Rojs, Nevenka i Stjepan Tuđman.

Nazor je rekao da Tuđmanova knjiga doprinosi da se "naučno utvrdi što se događalo u BiH", a akademik Rudolf je podsjetio kako je Alija Izetbegović 1992. godine potpisao mirovni sporazum, a zatim povukao potpis, "što je bio uzrok stradanja velikog broja ljudi".

"Izetbegović je odavao dojam dobrice, a iza kulisa je bio tvrdi islamist", rekao je Rudolf.

Ivan Aralica je ustvrdio da je Izetbegović izmislio podjelu BiH između Tuđmana i Miloševića i da je bio nepošten prema druga dva naroda i neiskren prema međunarodnoj zajednici.

Autor knjige Miroslav Tuđman kazao je da se nije bavio procesom protiv Hrvata iz BiH koji se vodi u Haagu, ali da njegov rukopis dokazuje koliko je taj proces besmislen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije