Izetbegović: Islamofobične izjave iz Hrvatske mogu poremetiti odnose s BiH

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Islamofobične izjave iz Hrvatske mogu poremetiti odnose s BiH
U centrali SDA danas je održana pres-konferencija predsjednika SDA Bakira Izetbegovića nakon redovne sjednice Predsjedništva te stranke.

Izetbegović je rekao da SDA osuđuje islamofobične izjave usmjerene prema BiH, a posebno od Hrvatske. On je kazao da su Bošnjaci u najtežim vremenima pokazali da radikalizam u BiH nije poželjan.

Rekao je da napadi iz Hrvatske imaju jasne ciljeve osiguranja izmjena Izbornog zakona kojim bi došlo do etničke podjele BiH, kao i da se relativizira presuda haškoj šestorci odnosno tvoraca "Herceg-Bosne".

"Pozivamo Hrvatsku da se prema BiH ne odnosi na ovakav neprimjeren način jer to može poremetiti dobrosujedske odnose", poručio je on.

Govoreći o optužbama o masovnom naseljavanju Arapa u BiH, te kako se time promijenila etnička struktura u BiH, rekao je da se u posljednjih 18 mjeseci rapidno smanjuje radikalizacija, te da niko iz BiH u tom periodu nije otišao na strano ratište.

"Nijedan Arapin u posljednjih 10 godina nije dobio državljanstvo u posljednjih 10 godina. Govore o tome da smo promijenili sliku zbog turista ili zato što je neko napravio neki hotel", rekao je Izetbegović.

"Od Hrvatske tražimo da ne započinje izgradnju Pelješkog mosta sve dok se ne riješe otvorena pitanja sa BiH", rekao je on.

Dodao je i da se ukida ukor prema državnom pzastupniku SDA Šemsudinu Mehmedoviću, koji je ranije bio izrečen.

Rekao je je da će sutra imati "tete-a-tete" susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojeg smatra pragmatičnim političarem

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije