Profesori o kojima se priča: Zbog profesorice Mile i do Ginisovog rekorda

Radiosarajevo.ba
Profesori o kojima se priča: Zbog profesorice Mile i do Ginisovog rekorda
Foto: Screenshot / Mila Pavlović
Svi mi znamo poneku priču o nekom profesoru kod kojeg je skoro pa nemoguće položiti ispit.

Takav je slučaj s beogradskom profesoricom Milom Pavlović, a neki studenti Geografskog fakulteta iz Beograda nikada nisu položili ispit kod profesorice Pavlović.

Mnogi su položili sve ispite i na prolaznu ocjenu čekaju već više od dvije decenije. Rekord drži jedan student koji je na ispit izlazio čak 27 puta. Pavlović predaje Geografiju Srbije i Geografske regije Srbije.

"Ja studiram od 1998. godine kao redovan student Beogradskog univerziteta, sve ispite sam polagala redovno. U međuvremenu se udala, rodila decu, ispolagala sve ispite, osim kod dotične osobe, profesorke Mile Pavlović. Ja sam do sada izlazila sigurno 13-14 puta, od toga kada sam otišla u Studentsku službu, kada sam pitala koliko do sada imam izlazaka, rekli su tri. Cepaju se ispitne prijave. Izlazila sam i pismeno, pošto je profesorka u jednom momentu dozvolila da se izlazi pismeno i posle tri roka je ukinula to, svojom samovoljom. Znači tri puta sam izlazila pismeno, a da ne govorim o usmenom”, rekla je za Prvu televiziju studentkinja Geografskog fakulteta Danijela Dragutinović i nastavalja:

"Posle trećeg polaganja može da se polaže pred prvostepenom komisijom u kojoj je naravno i dotična profesorka, naravno da nemate šanse da položite. Posle šestog puta ide drugostepena komisija u kojoj nije dotična profesorka, ali u većini slučajeva vas obore, a onda morate sve ispočetka da plaćate pa pred komisiju. Tu postoje studenti i ženskog i muškog pola na koje je bačen pik, koji su pokušali da joj se suprotstave i ti mogu da se pozdrave sa polaganjem ispita. Postoje studenti za koje se zna da treba da prođu, zna se, profesorka ustaje, odlazi da telefonira, ostaje asistent koji kratko ispituje i upisuje ocenu, dolazi profesorka na kraju", kaže Dragutinović.

Profesorica Pavlović postavlja sljedeća pitanja.

Koliko je konja, goveda, svinja, ovaca uništeno tokom Drugog svjetskog rata? Koliko je u Jugoslaviji bilo zasađeno hektara ječma, suncokreta, hmelja i crvene paprike u kalendarskoj 1995. godini? Koji bend je svirao na Kopaoniku kada je bio veliki zemljotres 1980. godine?

To su samo neka od pitanja koja, kako studenti tvrde, profesorica Pavlović postavlja.

"To su sve njena pitanja i potpitanja, vi nemate pravo da odgovorite. Kada izvučete ceduljicu, ona vas posle prve rečenice prekida, postavlja svoja pitanja, cake i ako ne odgovorite tačno onako kako je ona zamislila, vi padate. Što se tiče njenih informacija i njenih knjiga, mogu reći da su stare preko dve decenije, sa potpuno starim podacima, sa nekom nepotrebnom statistikom. Učimo iz njenih knjiga, skripti, sa raznim pitanjima i potpitanjima, čak je poslednjih godina tražila da mi sami vadimo statistike preko interneta", istče Dragutinović.

Kaže i kako niko s fakulteta ne odgovara na pitanja koja šalju studenti koji već godinama ne mogu da polože ispit.

"Niko se nije udostojio da odgovori, ovo je problem koji traje 20 godina. Nas šestoro je pristalo da razgovara, da piše mejlove, ali postoji sigurno preko 300-400 ljudi, ako ne i više", ističe Dragutinović.

Više o profesorici Pavlović saznajte u prilogu Prve televizije Beograd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije