Prodavala krevet putem interneta i ostala bez 1.300 KM: "Broj je iz RS-a, ali..."

1
Radiosarajevo.ba
Prodavala krevet putem interneta i ostala bez 1.300 KM: "Broj je iz RS-a, ali..."
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

Djevojka (22) iz okoline Marine morala je prvo sebi priznati da je prevarena, a onda je nakon toga to djelo prijavila u četvrtak i u Policijskoj stanici u Trogiru u Hrvatskoj.

Radi se zapravo o kaznenom djelu kompjuterske prevare gdje je 22-godišnjakinja ostala bez svojih 5279 kuna (oko 1.300 KM). Ona je baš taj iznos zapravo htjela zaraditi kada je putem internetskog oglasnika oglasila prodaju svog kreveta za taj iznos.

Nakon oglašavanja joj se brzo obratila osoba sa pozivnim brojem iz RS koja joj je rekla da će odmah kupiti taj krevet, samo je 22-godišnjakinju zamolila da joj dostavi svoje podatke računa na koje će joj te novce uplatiti Očito izvježbana prevaratnica joj je poslala i aplikaciju - link za unos bankovnih podatataka tražeči da prodavačica u nju unese podatke sa svoje bankovne kartice pa čak i CVC broja na taj link (zadnja tri broja na bankovnoj karitici).

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Oštećena 22-godišnjakinja je nakon upisanih podataka sa kartice i CVC broja na taj link, ubrzo primijetila da joj je s računa skinut novčani iznos od 5279 kuna te joj nije preostalo ništa nego otići u PP Trogir i prijaviti da je žrtva računalne prijevare.

Broj s kojeg je oštećena kontaktirana je iz RS,ali je prevaratnica mogla zvati od bilo kuda te će joj biti jako teško ući u trag pogotovo što su te poslane aplikacije jednokratne i uspješno se brišu,a dignuti novac se samo preseli na tuđi račun.

U konkretnom slučaju se radi o takozvanim "phishing" obrascima na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Iz PU splitsko-dalmatinske po stoti put savjetuju građane da ne daju tražene podatke, piše Slobodna Dalmacija.

"Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji." kažu iz splitske policije.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije