Procurio važan dokument i moguće rješenje krize: Evo šta Nijemci predlažu za Kosovo!

22
Radiosarajevo.ba
Procurio važan dokument i moguće rješenje krize: Evo šta Nijemci predlažu za Kosovo!
Foto: EPA - EFE / Albin Kurti i Aleksandar Vučić

Prijedlog Nacrta statuta 'Zajednice srpskih opština' koje je nedavno sastavila njemačka fondacija "Friedrich Eber" sadrži 18 tačaka, a predloženo je na koji način treba formirati ZSO, po čijim zakonima, kako se postaje njen član i kakva su njena prava u pravnom sistemu Kosova i način na koji se finansira, objavio je portal Nova.rs.

Tačka 1

Predviđeno je da se ZSO formira u skladu sa Ustavom Kosova i da je Statut ZSO-a najviši pravni akt ove zajednice. Statut usvaja konstitutivna Skupština ZSO-a, sastavljena od članova skupština opština koje ulaze u sastav ZSO-a. Statut se usvaja pravnim aktom Vlade Kosova, a nakon saglasnosti Ustavnog suda postaje dio pravnog sistema Kosova. Članstvo u ZSO je dobrovoljno, a izlazak iz zajednice također je predviđen statutom. Predviđeno je i da ZSO ne može imati manja prava od onih koja su za građane Kosova predviđene Ustavom.

Srbija spremna prihvatiti dokument o Kosovu, Glišić tvrdi: Vučić bi mogao podnijeti ostavku?

Srbija spremna prihvatiti dokument o Kosovu, Glišić tvrdi: Vučić bi mogao podnijeti ostavku?

Tačka 2

Predviđa tri moguća imena za ZSO, ističe da je članstvo dobrovoljno i da članovi ZSO-a mogu biti i članovi drugih nacionalnih, regionalnih i međunarodnih udruženja. Također imaju pravo i da napuste članstvo u ZSO-u. Isto pravo imaju i cijele opštine sa većinski srpskim stanovništvom, koje su članice ZSO-a. Predviđeno je i da se opštine koje izađu iz ZSO-a, naknadno mogu i vratiti. Odluka o prijemu novih članova donosi se prostom većinom. Cijela ZSO se može raspustiti samo odlukom dvotrećinske većine u Skupštini, dok samo raspuštanje sprovodi Vlada Kosova.

Članovi su dužni da plaćaju članarinu, zajednica ima pravo na svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu, koje će dizajnirati Odbor Asocijacije u skladu sa Ustavom Republike Кosovo i Zakonom o lokalnoj samoupravi. Sjedište zajednice će biti određeno Statutom, a ZSO ima pravo i na sopstveni integralni budžet, bankovne račune, imovinu i da se bavi finansijskim transakcijama.

Aleksandar Vučić: 'Ne očekujem rat'

Aleksandar Vučić: 'Ne očekujem rat'

Tačka 3

U ovom dijelu nacrta se navodi šta je sve djelokrug djelovanja ZSO-a. Šta su usluge koje može da pruža, šta može da gradi, finansira….

Tako se između ostalog navodi da ZSO kao organ može organizovati, kulturne, obrazovne događaje. Trebalo bi da olakša međusobnu saradnju opština, finansira zdravstvene i obrazovne projekte, objekte, ulaže i kupuje specijalizovanu medicinsku opremu, daje pravne savjete…

Tačka 4

Propisuje da u ispunjavanju svojih ciljeva zajednica neće potkopavati ili zaobilaziti Ustavom i zakonom predviđena ovlaštenja i nadležnosti opština učesnica, niti na bilo koji način zamijeniti ili narušiti Ustavom i zakonom predviđen odnos između centralne i lokalne vlasti u Republici Кosovo.

Ostatak prijedloga možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije