Aleksandar Vučić: 'Ne očekujem rat'

13
AA
Aleksandar Vučić: 'Ne očekujem rat'
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak kako ne očekuje da tenzije s Kosovom prerastu u rat.

"Ne očekujem rat i nadam se da ćemo uspjeti da prevaziđemo sve poteškoće", rekao je Vučić na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švicarskoj.

Kazao je da je u Davosu podijeljeno mnogo stavova o situaciji na Kosovu, ali da na jedno pitanje niko nije dao odgovor.

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Nijemci uslovili Srbiju: Ako žele u Europsku uniju, moraju priznati Kosovo

Nijemci uslovili Srbiju: Ako žele u Europsku uniju, moraju priznati Kosovo

"Zašto su povelja i rezolucije UN-a važne i treba ih se poštovati kada se govori o drugim zemljama, ali kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, to ne funkcioniše? U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti davati sve od sebe i ulagati svoje vrijeme i trud da osiguramo stabilnost i mir", dodao je Vučić.

Vučić se tokom razgovora osvrnuo i na odnose Beograda i Ankare, ističući da Srbija smatra turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana "pravim prijateljem uprkos različitom stavu o nezavisnosti Kosova".

Istakao je da Srbija ima "veoma dobre" odnose sa Turske, dodavši da će dvije zemlje "nastaviti raditi zajedno na svim poljima kako bi ih učinili još boljim".

Naglasio je da Beograd želi unaprijediti saradnju sa Ankarom na "vojno-tehničkom nivou", ali da u tom pogledu postoje određene prepreke, posebno u vezi sa Kosovom.

"Kada to prevaziđemo, siguran sam da imamo mnogo toga da uradimo zajedno na ovom polju. Uvijek smo spremni za razgovore kako bismo vidjeli kako možemo prevazići ove poteškoće i kakav može biti njegov (Erdoganov) doprinos", poručio je Vučić, dodavši da je za Beograd neprihvatljivo da Turska istovremeno prodaje dronove Bayraktar Srbiji i Kosovu.

Naglasio je da je njegova zemlja, osim dronova Bayraktar, zainteresovana i za kupovinu druge vojne opreme od Turske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije