Prije nestanka Danke, ovo je bila i ostala najveća misterija nestalog djeteta u Srbiji

1
Radiosarajevo.ba
Prije nestanka Danke, ovo je bila i ostala najveća misterija nestalog djeteta u Srbiji
Foto: Blic / Nestali dječak Đorđe Andrejić i njegova majka

Prije nestanka dvogodišnje djevojčice Danke Ilić, najveća misterija nestanka djeteta u Srbiji bio je slučaj desetogodišnjeg Đorđa Andrejića koji je imao deset godina kad je s majkom otišao u vrt.

Njegova majka Marina, provela je u pritvoru 703 dana pod optužbom da je ubila sina, a na kraju je oslobođena svih optužbi i čak je dobila odštetu od države. Nestanak dječaka iz Majlovca i danas je jedna od najvećih misterija u historiji Srbije.

Njegova je majka 22. jula 2010., na stolu ostavila kratku poruku: "Otišli smo u vrt”. Kad se isti dan nisu vratili, u kuću Andrejićevih uvukao se strah, počela su pitanja: "Gdje su im najmiliji?”. Dva dana kasnije, majka se pojavila izbezumljena na seoskom putu i kazala da ne zna gdje joj je dijete otišlo.

Vlada FBiH: Za unapređenje socijalne zaštite u Federaciji BiH iz budžeta više od 26.300.000 KM

Vlada FBiH: Za unapređenje socijalne zaštite u Federaciji BiH iz budžeta više od 26.300.000 KM

Po prijavi nestanka, Marina je prvo tvrdila da se njen sin izgubio, ali je kasnije šokirala priznanjem da ga je ubila drškom motike. Optužena je bila za ubistvo i provela je 703 dana u pritvoru, no oslobađajuća presuda donesena je zbog nedostatka dokaza.

Pronađena lobanja prvotno je identificirana kao Đorđeva, ali naknadne analize su pokazale da je DNK u njoj uništen, a ozljede na lobanji nisu bile u skladu s ispričanom verzijom majčinog priznanja.

Majka, koja se branila da je sve priznala samo zbog mučenja, ipak je 2011. osuđena na 20 godina zatvora. Ova presuda dva puta je potvrđivana pred Višim sudom u Požarevcu. Marina i njezin odvjetnik cijelo su vrijeme tvrdili da je nevina i da nije ubila Đorđa. To je tvrdio i njezin suprug Dejan, koji je preminuo 7. decembra 2010. godine. On nije dočekao odluku suda da se Marinu pusti na slobodu.

Majka devet godina traži svoju kćerku Arminu: "Otišla je na koncert i više mi se nikad nije vratila"

Majka devet godina traži svoju kćerku Arminu: "Otišla je na koncert i više mi se nikad nije vratila"

Marina je nakon izlaska iz zatvora tužila državu i dobila odštetu, no suočila se s teškom stigmom kao "ubica djeteta".

Nakon smrti svekrve, pomirila se s kćerkom, a njihov odnos se poboljšao. U jednom od intervjua iz 2018. rekla je da se dobro slažu. Od kćerke je kasnije dobila unuka, što je u jednom od svojih medijskih istupa navela kao svoj razlog života.

Ni danas, 14 godina kasnije, misterij nestanka malog Đorđa nije riješen. Jedini pronađeni trag, lobanja, i dalje je u sudu u Požarevcu, a Marina i dalje tvrdi da to nije njen sin, te da se nada da će Đorđa moći zagrliti još jednom u životu, piše Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije