Prevarant novinar mamio maloljetnice pa osuđen na osam mjeseci zatvora

1
Radiosarajevo.ba
Prevarant novinar mamio maloljetnice pa osuđen na osam mjeseci zatvora
Foto: MUP Hrvatske / MUP HR

Dan Figenwald je na zagrebačkom sudu nepravomoćno osuđen na kaznu od godinu i osam mjeseci zatvora zbog optužbi za spolno zlostavljanje i iskorištavanje maloljetnica. Optužen je da je mamio dvije 17-godišnjakinje da pruže seksualne usluge radi zarade ili drugih koristi. Iako je izrečena kazna osam mjeseci zatvora, dio kazne će biti uvjetan, uz rok kušnje od tri godine.

Prema optužnici, Figenwald je početkom 2020. godine putem Instagrama započeo komunikaciju s jednom od maloljetnica. Predstavio se kao novinar i nagovarao je da se prijavi na takmičenje za Miss sporta.

Optužuje se da joj je govorio kako je lijepa te da o njihovoj komunikaciji ne bi trebala pričati roditeljima. Nakon što mu je poslala fotografiju u donjem vešu za casting, tereti se da ju je nagovarao da dođe kod  njega kako bi je masirao i da bi tako zaradila 40 eura (78,22 KM).

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

U optužnici se navodi da je pitao djevojku o njenom seksualnom iskustvu, a nakon što je saznao da je nevina, predložio joj je da se pridruži njemu i njegovim prijateljima na večerama uz naknadu od 300 eura (586,66 KM) po večeri.

Podignuta optužnica protiv carinica koje su pokušale uzeti mito na granici BiH i Hrvatske

Podignuta optužnica protiv carinica koje su pokušale uzeti mito na granici BiH i Hrvatske

Također joj je ponudio priliku da ljeti besplatno provede vrijeme na jahti s njim i jednim od njegovih slovenskih prijatelja, uz dodatnu sugestiju da bi spavala u istoj sobi s njim. Djevojka je odbila ovu ponudu.

Novinar mamio maloljetnice
Foto:Facebook: Novinar mamio maloljetnice

Sličan način postupanja primijenio je i u slučaju druge žrtve, a Figenwald se branio tvrdeći da se radilo o neprimjerenoj i nemoralnoj šali. Tvrdio je i da je razgovarao s djevojkama kako bi saznao do koje granice su spremne ići. Svjedoci tijekom suđenja izjavili su da je Figenwald uvijek bio sklon neobičnim šalama, te da je tijekom godina dovozio djevojke na razne događaje, no da se ništa slično ranije nije dogodilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije