Podignuta optužnica protiv carinica koje su pokušale uzeti mito na granici BiH i Hrvatske

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv carinica koje su pokušale uzeti mito na granici BiH i Hrvatske
Foto: EPA - EFE / Granični prijelaz

Dvije carinske službenice pod optužnicom su jer su pokušale uzeti mito od stranog državljana na granici Slavonski Šamac, a tajno snimljeni razgovor je i objavljen na YouTubeu
 
Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podigao je optužnicu protiv dvije carinske službenice koje tereti da su na graničnom prijelazu Slavonski Šamac pokušale od stranog državljanina uzeti mito kako bi izbjegao carinski prekršaj.

Tužiteljstvo je izvijestilo da carinice starosti 59 i 43 godine tereti na osječkom Županijskom sudu za primanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti prilikom granične carinske kontrole.

Kako se navodi, carinice su optužene da su 11. kolovoza 2021. na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, službenice Područnog carinskog ureda Osijek, u nakani da se nepripadno okoriste, nezakonito postupile prilikom obavljanja granične carinske kontrole.

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

Naime, pregledom prtljage stranog državljanina koji je iz Bosne i Hercegovine ulazio u Hrvatsku carinska mu je službenica pronašla robu koja podliježe carinskom nadzoru, a koju nije prethodno prijavio.

Okrivljene su mu objasnile da je počinio carinski prekršaj za koji će kazna iznositi najmanje 10 hiljada kuna, da će carinski postupak trajati najmanje tri sata i da će biti evidentiran kod policije te da može izbjeći prekršaj, a on neka predloži kako.

Kada im je strani državljanin rekao da kod sebe ima oko 1.500 švedskih kruna, uputile su ga da na obližnjem bankomatu u mjestu Slavonski Šamac podigne novac u hrvatskoj valuti i da im donese onoliko novca koliko on procijeni da je potrebno da mu se izađe u susret jer one gube na plati time što ga neće kazniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije