Novi most i granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u funkciji od idućeg ljeta?

1
Hina
Novi most i granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u funkciji od idućeg ljeta?
Foto: Deutsche Welle / Most na Savi

Cestovni saobraćaj između Hrvatske i BiH trebao bi biti značajno olakšan od ljeta naredne godine jer se tada očekuje otvaranje novoizgrađenog mosta preko Save kod Gradiške koji je direktna poveznica mreže autoputeva u dvije države, objavili su hrvatski mediji.

Most kod Gradiške u cijelosti je dovršen prošle godine, ali još nije pušten u saobraćaj jer je na hrvatskoj strani potrebno izgraditi granični prijelaz i brzu cestu koja će biti spoj s autoputem Zagreb - Lipovac.

Ti su radovi u toku, a iz kompanije Integral inženjering, koja je izvođač, najavili su kako će do ljeta 2024. sve biti završeno jer nadoknađuju zaostatak prouzročen lošim vremenskim uslovima.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Prvobitni rok za izgradnju bio je februar 2024. godine.

"Trenutno na gradilištu radi oko 240 radnika, ovisno o potrebama i aktivnosti. Većina radne snage je iz Integral inženjeringa, osim prijevoznika od kojih je većina iz Brodsko-posavske županije", kazao je za portal Nezavisne, Damjan Kralj, direktor podružnice ove kompanije čije je sjedište u Zaboku.

U Hrvatskim su cestama također zadovoljni dinamikom radova.

"Ispred Hrvatskih cesta mogu pohvaliti dosadašnju vrlo dobru suradnju i koordinaciju svih uključenih. Pohvalio bih izvođača za njihovu angažiranosti i ekipiranosti. Tu mislim na ljudstvo i korištenje resursa tako da bismo cijeli investicijski i građevinski projekt uspješno završili", kazao je voditelj projekta Ozren Gverić.

Građevinarima je najveći izazov izgradnja dva mosta na spojnoj cesti, a jedan od njih je za stotinu metara duži od već izgrađenog preko Save. Prema ranijim projekcijama, ukupni troškovi tog infrastrukturnog projekta trebali bi biti oko 70 miliona eura (136.454.645 KM).

Put između Zagreba i Sarajeva bio bi skraćen na ispod četiri sata vožnje

Samo u BiH: Izgrađen most na Savi kod Bosanske Gradiške, ali nije pušten u saobraćaj

Samo u BiH: Izgrađen most na Savi kod Bosanske Gradiške, ali nije pušten u saobraćaj

Granični prijelaz između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod Gradiške je među najopterećenijima jer se preko njega, uz putnički, odvija i najveći dio teretnog saobraćaja. Trenutno se saobraćaj na bosanskohercegovačkoj strani odvija kroz grad pa su česte gužve, posebno zbog kamiona.

Kada bude otvoren novi most, vozila iz pravca Hrvatske imat će direktan pristup autoputem do Banje Luke odnosno do Doboja, a taj bi grad u naredne četiri godine poveznicom na koridor V c također autocestom trebao biti povezan sa Sarajevom.

U prvoj bi fazi putovanje automobilom između glavnih gradova Hrvatske i BiH tako bilo skraćeno na ispod četiri sata vožnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije