Prepakovano meso sa isteklim rokom vraćeno u prodaju

Srna
Prepakovano meso sa isteklim rokom vraćeno u prodaju
Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je da je prilikom kontrole deset veleprodaja u Hrvatskoj pronađeno meso koje je i nakon isteklog roka vraćano u prodaju.

"Pronađeno je meso kojem je istekao rok trajanja i koje je prepakivano, zamrzavano i stavljeno u prodaju s rokom trajanja na još dvije godine", rekao je Tolušić hrvatskim medijima.

Prema njegovim riječima, u proteklih sedam dana kontrolisano je deset distributivnih centara, veleprodaja i u svima su nađene nepravilnosti, u nekima manje, ali u nekima vrlo ozbiljne. On nije želio da precizira o kome se tačno radi jer još nema službenih nalaza.

"Dosad to nismo objavljivali, sad smo krenuli s objavama. Mi možemo to neobjavljivati", rekao je Tolušić i dodao da on smatra da javnost mora biti obaviještena o tome jer je riječ o hrani koja je ozbiljno neispravna i da bi imali povjerenje u sistem.

On je poručio da će oni koji se ne budu pridržavali pravila biti rigorozno kažnjeni.

"Mi smo ulaskom u EU pristali na to da ne kontrolišemo proizvode koji dolaze s područja EU, ali to možemo raditi na licu mjesta", rekao je Tolušić, dodajući da nema ništa protiv uvoznika dok god uvoze hranu koja je kvalitetna i zdravstveno ispravna.

Portparol resornog ministarstva Leticija Hrenković rekla je da su pronađene nepravilnosti u svim centrima i da će javnost ove sedmice, kada stignu laboratorijski nalazi, obavijestiti tačno u kojem je trgovinskom lancu pronađena nepravilnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije