Potvrđeno: Dječak je umro od salmonele, otrovao se jajima iz EU

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Dječak je umro od salmonele, otrovao se jajima iz EU
Tragični slučaj trovanja hranom koji je potresao Hrvatsku, dobija svoj epilog.

Uzrok smrti nesretnog petogodišnjeg dječaka Mirka Vidovića, iz Bregane na granici Hrvaske i Slovenije, koji je preminuo 11. oktobra, je trovanje salmonelom. 

To je pokazala obdukcija čiji su se nalazi čekali punih 38 dana.

Kako piše zagrebački Jutarnji.hr, potvrđeno je da se salmonela nalazila u jajima koja su uvezena iz Poljske, a kupljena na akciji u trgovinskom lancu Kaufland.

Cijela porodica Vidović - otac, majka i troje djece,  zaražena je salmonelom. Nažalost, krhki organizam dječačića nije izdržao. 

Iako su analize jaja izuzetih u Kauflandu pokazale da u njima nema salmonele, ona pronađena u hladnjaku Vidovićevih imala su drugačije rezultate.  Od 22 jaja, koja su ostala iz pakiranja od 30 komada, dva su bila zaražena salmonelom. Dječak je obolio i umro u obiteljskoj kući, a roditelji i njegove dvije sestre bili su na dugom liječenju u Klinici za infektivne bolesti, piše Jutarnji.

Obdukcijski nalaz stiže u jeku novog skandala sa salmonelom - a riječ je o zaraženoj piletini i pačetini, zbog čega je u srijedu smijenjen Tomislav Kiš, pomoćnik hrvatskog ministra poljoprivrede, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije