Preminuo hrvatski povratnik: Prije mjesec pretučen na svom imanju u RS

1
Hina
Preminuo hrvatski povratnik: Prije mjesec pretučen na svom imanju u RS
Foto: Printscreen / Bolnica u Slavonskom Brodu

U bolnici u Slavonskome Brodu preminuo je hrvatski povratnik Marko Mišić kojega su dvojica nasilnika prije mjesec dana napala i pretukla na porodičnom imanju nedaleko Dervente na području bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Mišića (68) su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. oktobra nakon što je pokušao spriječiti krađu drva. Policija ih je uhapsila nedugo nakon napada.

Nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja u Derventi hrvatski je povratnik prebačen u bolnicu u Slavonskome Brodu gdje su konstatovane ozljede opasne po život.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Preminuo je u utorak na odjelu intenzivne njege bolnice u Slavonskom Brodu.

Hrvatski potpredsjednik RS Davor Pranjić izrazio je sućut porodici. Izrazio je očekivanje da će počinitelji biti kažnjeni te biti spriječeni slični slučajevi nasilja prema povratnicima.

Novi napad na povratnike u RS: Oglasio se ministar Hurtić

Novi napad na povratnike u RS: Oglasio se ministar Hurtić

"Želim izraziti nadu da je ovo posljednji slučaj da je povratnik stradao, iako je vjerovao u bolju budućnost i suživot, a stradao je štiteći svoju imovinu. Razgovarao sam s predstavnicima institucija i dobio uvjerenja da se ovako nešto neće ponoviti", izjavio je za potpredsjednik RS-a Pranjić (HDZ BiH).

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić rekla je kako su povratnici često meta nasilnika, a da izostanak reakcije institucija rezultira novim slučajevima.

"Tužilaštvo ne funkcionira i nema sankcija, zbog toga se nasilnici osjećaju slobodnije. Da su na vrijeme dizali optužnice, to bi bio jasan znak i poruka nasilnicima", rekla je Jurišić. 

Marko Mišić sa suprugom se 2008. godine vratio na svoje prijeratno ognjište. I ranije je imao problema, kao i brojni drugi povratnici s napadima, zastrašivanjem i krađom imovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije