UZOPI: Napadi i zastrašivanje povratnika destabiliziraju situaciju u BiH

1
AA
UZOPI: Napadi i zastrašivanje povratnika destabiliziraju situaciju u BiH
Foto: Facebook / UZOPI / Ilustracija

Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI) smatra pozitivnim i pozdravlja raspravu o učestalim napadima na povratnike u bh. entitetu Republika Srpska (RS) koja je vođena na poslednjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te usvajanje zaključka kojim se osuđuju svi napadi na povratnike kao i zaključka da se formira radno tijelo koje bi u narednih 45 dana trebalo da predstavi mjere za zaštitu i sigurnost povratnika.

Članice UZOPI-a, brojna udruženja povratnika, navode kako su ohrabreni raspravom u najvišoj zakonodavnoj instituciji države BiH, Parlamentarnoj skupštini.

"Već duže vrijeme UZOPI bilježi incidentne situacije u kojima su napadnuti povratnici u RS-u, ili ih se zastrašuje čime se obeshrabruje povratak ljudi u mjesta prijeratnog življenja i direktno vrši pritisak da se iseljavaju. Na razne načine se sigurnost povratnika dovodi u pitanje. Tako je bilo i nedavno kada su učesnici protesta 'Granica postoji', pripadnici Ravnogorskog pokreta, rafalno iz mitraljeza pucali u blizini nekih povratnički sela. Bila je to atmosfera kao i 1992. godine, rekli su neki od povratnika u razgovoru sa predsjednicom UZOPI-a, Mirhunisom Zukić, a čiji identitet ne navodimo zbog straha povratrnika od 'odmazde'", navode iz UZOPI-a.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Nedavno je jednom povratniku, Bošnjaku, u vojnoj službi u RS-u izdata potvrda-odobrenje za izvođenje lokalnih građevinskih radova u kojoj je napisano da je bio "pripadnik neprijateljskih oružanih snaga", podsjećaju.

Stoga UZ0PI i ovom prilikom poziva nadležne organe siguirnosti, dužnosnike svih nivoa vlasti da pitanje sigurnosti povratnika shvate ozbiljno i da u skladu sa ovlaštenjima djeluju kako bi se eliminirali napadi i egzistencija povratnika učinila sigurnom u entitetu u kojem su manjina.

"Povratnicima su uskraćena osnovna prava, kao što je zaposlenje, jer niko nije vraćen na posao u prijeratnu firmu ili službu, godinama se provodi sistemska diskriminacija bosanskog jezika u bh. entitetu RS, a učestali napadi i drugi oblici zastrašivanja, nisu sporadični incidenti, već ozbiljna eskalacija koja narušava sigurnost povratnika, stanje javnog reda i mira što destabilizira sigurnosu situaciju u BiH, koja je pogoršana aktuelnim političkim opstrukcijama u međentitetskim relacijama i na državnom nivou", upozorava UZOPI.

Navode da je od 1996. do 2022. godine na području RS-a ubijeno je 13 povratnika, 22 povratnika su teško ranjena, 1.020 povratnika bili su žrtve fizičkog napada, dok je 3.500 povratnika pretrpjelo neku vrstu verbalnog napada, najčešće na nacionalnoj osnovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije