Ćamil Duraković i Christian Schmidt: 'Potrebno osigurati sigurnost povratnika u RS'

0
Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković i Christian Schmidt: 'Potrebno osigurati sigurnost povratnika u RS'
Foto: X.com / Christian Schmidt i Ćamil Duraković

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se u Srebrenici danas, 20. septembra sa Ćamilom Durakovićem, potpredsjednikom bh. entiteta RS.

Informaciju o ssretu potvrdili su na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X.com.

"VP Schmidt danas je razgovarao sa potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji, a posebno mjerama koje vlasti trebaju poduzeti kako bi osigurale sigurnost povratnika u RS u skladu sa Aneksom VII Dejtonskog sporazuma", stoji u objavi.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Danas se obilježava 20. godišnjica formiranja Memorijalnog centra  'Srebrenica -Poročari', a visoki predstavnik će održati govor u Potočarima sa početkom u 13 sati.

Odlukom tadašnjeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Wolfganga Petritscha 2000. godine, osnovan je Memorijalni centar u Srebrenici.  

Zvanično ga je otvorio bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, čije će obraćanje videopozivom obilježiti i 20. godišnjicu ovog spomen-obilježlja za žrtve genocida. 

Podsjetimo, Ćamil Duraković i Christian Schmidt trebali su se sastati u Banjoj Luci, 12. septembra, kada je Milorad Dodik zaprijetio visokom predstavniku da će ga uhapsiti ukoliko dođe na teritoriju banjeg bh. entiteta RS. Taj sastanak je otkazan, a kao obrazloženje, Schmidt je naveo da posjeta nije bila defintivno dogovorena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije