Ćamil Duraković: 'Sastajem se sa Schimdtom. Što se nas tiče, dobrodošao'

2
Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković: 'Sastajem se sa Schimdtom. Što se nas tiče, dobrodošao'
Foto: Anadolija / Ćamil Duraković

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba da će danas u Banjoj Luci imati sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

"Imam najavljen dolazak visokog predstavnika na sastanak sa mnom i gospodinom Davorom Pranjićem, potpredsjednikom iz reda hrvatskog naroda i s tim u vezi postupamo institucionalno. 

Sastanak je zakazan u 15.15 sati, a održat će se u jednom od naših kabineta. Što se nas tiče, dobrodošao", rekao je Duraković za portal Radiosarajevo.ba.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, već nekoliko dana prijeti da će uhapsiti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta ukoliko dođe na teritorij ovog entiteta. Ćamil Duraković kazao je kako RS nije Dodikov ekskluzivitet.

"Dodik može pričati u ime sebe, on je predsjednik ovog entiteta, izabran uglavnom glasovima srpskog naroda. Međutim, ovaj entitet nije ekskluzivitet samo Dodikov i jednog naroda. Ovdje žive i Bošnjaci i Hrvati i ostali. Mi ne mislimo isto, mi ne mislimo da se treba brukati do te mjere da se tako ponaša prema najvišem međunarodnom zvaničniku u ovoj državi. Trebamo se sastajati, razgovarati, raditi.

Dodik može pričati u ime sebe, ali da njegov glas bude glas iz RS, ne može. Mi smo ustavna kategorija i po Ustavu postoje predstavnici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, i mi apsolutno imamo suprotan stav od Dodika", kazao je Duraković.

Schmidt zakazao sastanak sa potpredsjednicima RS-a u službenim prostorijama, čeka se potez Dodika

Schmidt zakazao sastanak sa potpredsjednicima RS-a u službenim prostorijama, čeka se potez Dodika

Podsjetimo, generalni sekretar Službe predsjednika entiteta RS Jelena Pajić Baštinac zabranila je svima da koriste službene prostorije za sastanak s visokim predstavnikom.

"Zabranjuje se svim licima koja koriste službene prostorije institucije Predsjednika entiteta RS, a što se odnosi na Službu predsjednika i potpredsjednike RS, da u tim prostorijama organizuje sastanke sa licem koje se lažno predstavlja kao visoki predstavniku BiH Christian Schmidt, što je u skladu sa zaključkom Narodne skupštine RS", stoji u naredni Generalnog sekretara.

Upozorava se ukoliko bilo koja osoba koja koristi službene prostorije postupi suprotno naredni, smatrat će da je svojim postupanjem povrijedila status štićenog objekta.

"Te će Služba predsjednika RS-a nadležnoj Upravi za obezbjeđenje ličnosti i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a naložiti da postupi u skladu sa Zaključkom NSRS-a i spriječi ulazak Christiana Schmidta u navedene prostorije", navedeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije