Na današnji dan: Prije 20 godina otvoren Memorijalni centar 'Srebrenica-Potočari'

0
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan: Prije 20 godina otvoren Memorijalni centar 'Srebrenica-Potočari'
Foto: Memorijalni centar Potočari / Bivši predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a danas posjetio Potočare

Na dan 20. septembar 2003. godine otvoren je Memorijalni centar 'Srebrenica-Potočari', kao spomen-obilježlje za žrtve genocida počinjenog u ovom dijelu Bosne i Hercegovine 1995. godine. 

Odlukom tadašnjeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Wolfganga Petritscha 2000. godine, osnovan je Memorijalni centar u Srebrenici. 

Zvanično ga je otvorio bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, čije će obraćanje videopozivom obilježiti i 20. godišnjicu ovog spomen-obilježlja za žrtve genocida. 

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Osim Clintona, posjetiocima će se obratiti i predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, Hasan Hasanović, preživjeli svjedok genocida, Alica Nderitu, specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida i Amra Begić, pomoćnica direktora Memorijalnog centra Srebrenica.

Nakon obraćanja, prisutnima će biti prikazan i kratkometražni film u produkciji Memorijalnog centra – video arhiv 1992-1995.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije