Gabriel Escobar i Michael Murphy posjetili Memorijalni centar u Potočarima

1
Radiosarajevo.ba
Gabriel Escobar i Michael Murphy posjetili Memorijalni centar u Potočarima
Foto: Radio Slobodna Evropa / Gabriel Escobar sa ambasadorom SAD u BiH Michaelom Murphyjem

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar posjetio je 29. augusta Srebrenicu, u okviru zvanične posjete Bosne i Hercegovini.

Zajedno sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Michaelom Murphyjem, posjetio je Memorijalni centar u Potočarima, u blizini Srebrenice, gdje se sastao sa direktorom te ustanove Emirom Suljagićem.

Memorijalni centar u Potočarima osnovan je 2000. godine kao mjesto sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koji je u julu 1995. počinila Vojska Republike Srpske.

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

Prema presudama međunarodnih i sudova u BiH, u genocidu u Srebrenici ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka. Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno oko 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Prvog dana posjete BiH, Escobar je u ponedjeljak u Sarajevu razgovarao sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom, među ostalim, o ratu u Ukrajini, euroatlantskom putu BiH te odbrambenoj suradnji BiH sa SAD.

Escobar je u posjeti BiH kako bi s bh. dužnosnicima razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u svjetlu eskalacije napada na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i državu BiH, saopćila je ranije Ambasada SAD-a.

Helez se sastao sa Escobarom: SAD su dokazani prijatelj i strateški partner BiH

Helez se sastao sa Escobarom: SAD su dokazani prijatelj i strateški partner BiH

Sjedinjene Države su 31. jula proširile listu sankcioniranih osoba zbog prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu BiH.

Skupština RS-a je usvojila dva antidejtonska zakona o nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH (OHR).

Oba zakona suspendirao je šef OHR-a Christian Schmidt, ali vlasti u bh. entitetu RS-u nastavile su s procedurama u vezi sa zakonima i ponovile da neće poštovati odluke visokog predstavnika, što je produbilo institucionalnu krizu u BiH, piše Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije