Premijer Crne Gore o pandemiji: Ne postoji samo zemaljski svijet

0
Radiosarajevo.ba
Premijer Crne Gore o pandemiji: Ne postoji samo zemaljski svijet
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Zdravko Krivokapić

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je 6. maja pozvao građane da od 25. maja do 25. septembra odustanu od bilo kakvih okupljanja, kako bi se epidemija održala pod kontrolu kao preduslov turističke sezone.

Na novinarsko pitanje ko je odgovoran što nadležni organi nisu reagovali na masovna kršenja epidemioloških mjera u vjerskim objektima tokom uskršnjih praznika, Krivokapić je odgovorio da se određene aktivnosti duhovnog karaktera ne mogu svesti samo na epidemiološke mjere, piše Slobodnaevropa.org.

“Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom, to je u domenu metafizike. Vi mene svodite na priču da postoji samo zemaljski svijet. To nije tačno. To što su nas tako učili 50 ili 70 godina je jedna priča”, kazao je premijer Crne Gore.

Dodaje da “zna najmanje 20 slučajeva u kojima Sveti Vasilije i dan danas čuda tvori”, te da se tu ne mogu uvoditi zabrane. Krivokapić je uputio novinare da pročitaju Bibliju i rekao da Sveti Vasilije i “ovo posle 25. maja” nije isto.

“Nije to isto, nemojmo da svodimo sve na isti kalup”, kazao je Krivokapić u odgovoru na novinarsko pitanje zašto poziva građane na poštovanje epidemioloških, dok država ne reaguje na njihova masovna kršenja u vjerskim objektima.

Tokom pravoslavnog Uskrsa 2. maja u Podgorici, okupljeni nisu poštovali epidemiološke mjere i pričešćivani su jednom kašičicom.

U poslednja 24 sata je u Crnoj Gori preminulo pet osoba povezanih sa COVID-19, a 112 je novoinficiranih, saopćio je Institut za javno zdravlje. Trenutno je 2025 aktivnih slučajeva obolijevanja, a najviše inficiranih je u glavnom gradu Podgorici - 670.

Krivokapić očekuje da će do sredine juna biti vakcinisano najmanje 30 posto stanovništva, što, kako je rekao, nagovještava dobar odziv građana u prva dva dana masovne imunizacije.

Drugog dana masovne imunizacije (5. maja) je vakcinisano 10.371 građana, što je preko hiljadu doza više nego dan ranije kada je Crna Gora, srazmjerno broju stanovnika, oborila europski rekord u vakcinaciji tokom jednog dana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Masovna imunizacija je počela 4. maja, nakon što je dopremljen do sada najveći kontigent od 200 hiljada kineskih Sinofarm vakcina.

Od početka vakcinacije sredinom februara, prvom dozom je ukupno vakcinisano 57.571 osoba (9,29 posto stanovništva), a revakcinisano 27.745 (4.47 posto).

Od početka epidemije je korona virusom inficirano 98.042 osobe, a preminulo je 1.526.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije