Predstavnici islamskog i jevrejskog vijeća na prijemu kod predsjednika Slovenije

1
Radiosarajevo.ba
Predstavnici islamskog i jevrejskog vijeća na prijemu kod predsjednika Slovenije
Foto: predsednik.si / Poslata je poruka mira

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor primio je danas predstavnike Vijeća muslimanskih i jevrejskih lidera.

Visoki vjerski lideri islamske i jevrejske vjere u Evropi teže dijalogu i mirnoj koegzistenciji između kultura i religija, te promiču kulturu poštovanja među ljudima različitih vjera i poštovanje vjerskih identiteta, poručeno je na današnjem prijemu.

Vijeće muslimanskih i jevrejskih lidera (MJLC) osnovalo je 2016. godine u Beču četrnaest evropskih vjerskih vođa - sedam jevrejskih i sedam muslimanskih, a ovaj put su se sastali u Ljubljani.

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Vijećem poglavara muslimanske i jevrejske religije kopredsjedava dr. Nedžad Grabus, bivši muftija u Ljubljani, i Pinchas Goldschmidt, vrhovni rabin u Moskvi.

Dodajmo da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nedavno govorio kao glavni govornik na ovogodišnjem forumu G20 o interkulturalnom i međuvjerskom dijalogu "Interfaith Forum" u Bologni.

Učešće predsjednika Pahora na forumu potvrdilo je njegovu privrženost evropskim vrijednostima tolerancije i suživota te redovnim i predanim pozivima na dijalog.

Forum je bio i prilika za susret sa višim vjerskim vođama, uključujući i neke predstavnike Vijeća MJLC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije