Pahor: Odbacujem opasnu ideju o promjeni granica na Balkanu

Radiosarajevo.ba
Pahor: Odbacujem opasnu ideju o promjeni granica na Balkanu
Foto: 24ur.com / Jasna poruka predsjednika Slovenije

Predsjednik Slovenije Borut Pahor na konferenciji za novinare govorio je o situaciji na zapadnom Balkanu. Kako je rekao, žestoko odbacuje ideju promjene granica, podržava proširenje EU na zapadni Balkan i podržava proširenje EU. Rekao je da nije upoznat s non paper dokumentom i da o njemu nije razgovarao s premijerom.

"Branim tezu da bi bilo najbolje da EU odluči uključiti sve zemlje zapadnog Balkana u EU. Pozivam sve lidere Zapadnog Balkana da brže provedu reforme i naprave korak na putu ka EU ", rekao je Pahor.

Poručio da je iskreni i dokazani prijatelj BiH i da nije znao ništa o non paperima tokom posljednje posjete Sarajevu.

"Kao predsjednik Republike posjetio sam BiH sedam puta. Tokom moje posljednje posjete, ni ranije ni kasnije, nisam bio upoznat s non paper dokumentom. Oštro se protivim ideji konačnog raspada Jugoslavije i promjena granica ", kazao je.

Prema njegovim riječima, miran proces promjene granica nije moguć. Smatra da je proširenje EU na Balkan zapravo i pitanje vremena i ne samo političke volje.

"Ako se to ne dogodi, za posljedicu može imati rast nacionalizma u tim državama i angažiran utjecaj trećih država. Uključenje Zapadnog Balkana u EU bi značilo očuvanje cjelovitosti država, rješavanje njihovih problema i doprinijelo bi stabilnosti cijelog regiona i cijele Evrope", rekao je Pahor i dodao da bi članstvo u EU umanjilo naivne ideje o mijenjaju granica koje se ne mogu dogoditi mirnim putem.

Dodao je i to kako je jedan od rijetkih lidera koji tako jasno naglašavaju značenje pomirenja za budućnost te naglasio da je zagovaratelj cjelovite BiH i njene euroatlantske budućnosti.

Što se tiče BiH, Sjedinjene Američke Države su naglasile svoju posvećenost poštivanju teritorijalnog integriteta zemlje i odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Opoziciona grupa LMŠ u slovenskom parlamentu zahtijeva sazivanje hitnog sastanka Komisije za nadzor obavještajnih i sigurnosnih službi (KNOVS) zbog nedavne objave neslužbenog diplomatskog dokumenta o Zapadnom Balkanu.

Opozicija navodi u svom obrazloženju da otkrivanje non papera pokazuje lažne tvrdnje predstavnika vlade da taj dokument ne postoji. Članove LMŠ-a zanima uloga i aktivnosti Slovenačke obavještajno-sigurnosne agencije (SOVA) vezane za neslužbeni diplomatski dokument i mogući utjecaj dokumenta na nacionalnu sigurnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije