Predsjednik Srbije predložio novi državni praznik

Anadolija
Predsjednik Srbije predložio novi državni praznik
AA / Tomislav Nikolić
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predložio je danas da se uvede još jedan državni praznik, odnosno da se 25. novembar obilježava kao Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Kako se navodi u saopćenju iz predsjedništva, Nikolić je danas uputio prijedlog Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja da se 25. novembar obilježava kao državni praznik i praznuje neradno.

"Smatram da je 25. novembar 1918. godine, kada je u Novom Sadu održana Velika narodna skupština, od identitetske važnosti za Republiku Srbiju i da odluke te Skupštine i danas živimo“, naveo je Nikolić u saopćenju.

On je dodao da vjeruje da taj prijedlog artikuliše želje stručne javnosti i svih građana Srbije i da će "doprinjeti daljem jačanju skladnog suživota različitih nacija i kultura u sjevernoj pokrajini Srbije".

Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji je bila skupština održana u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, koja je proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Nikolić je na proslavi 98 godina od održavanje Velike narodne skupštine u Novom Sadu rekao da će preložiti da se u Srbiji proslavlja Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i da će tražiti da se time dopuni Zakon o državnim i drugim praznicima u Srbiji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije