Kurz u Skoplju: Granice za izbjeglice trebaju ostati zatvorene

Anadolija
Kurz u Skoplju: Granice za izbjeglice trebaju ostati zatvorene
/ Anadolija
Ne vidim ubrzanje pristupnih pregovora između EU i Turske, niti skoriju liberalizaciju viznog režima za građane Turske, što bi moglo dovesti do novog izbjegličkog vala u Evropi, izjavio je Sebastian Kurz.

Ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije boravi u Skoplju, gdje se na konferenciji s makedonskim kolegom Nikolom Poposkim osvrnuo na nedavnu izjavu predsjednika Makedonije da oko 20 do 30 miliona potencijalnih migranata čeka da pređe u zemlje EU, kao i na dogovor između Turske i EU o migrantima.

Obojica zvaničnika ustvrdili su da odnosi s Turskom trebaju ojačati, a da granice za izbjeglice kojima su cilj zemlje EU ostanu zatvorene.

Austrijski šef diplomatije istaknuo je da je sporazum između Turske i EU važan za Austriju, ali je dodao da su tenzije između zvanične Ankare i Brusselsa povećane zbog toga što se "Turska sve više udaljava od razvoja s Evropom."

"Ovim postupcima Turska zatvara vrata Evropskoj uniji. U tom smislu, mi smo u situaciji u kojoj moramo uzeti u obzir da saradnja neće funkcionirati onako kako je predviđeno sporazumom između Turske i EU", kazao je Kurz. 

Austrijski ministar je istaknuo da će zbog pogoršanja odnosa s Turskom, suočavanje s izbjegličkom krizom biti sve teže, ali je podvukao kako ne vidi ubrzanje pristupnih pregovora s Turskom kao ni skoriju viznu liberalizaciju za turske građane koji putuju u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije