Predsjednik Skupštine: Neću dozvoliti "bosnizaciju" Kosova

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Skupštine: Neću dozvoliti "bosnizaciju" Kosova
Foto: Kosova press / Kadri Veseli
Predsjedavajući kosovske skupštine i lider DPK Kadri Veseli izjavio je, povodom hapšenja Marka Đurića, da niko ne može da dođe na Kosovo i provocira izjavama.

Dodao je i da neće dozvoliti "bosnizaciju" ili podjelu Kosova.

Veseli je u intervjuu za agenciju Kosova press rekao da "snažno podržava akciju hapšenja Marka Đurića, jer je bez dozvole ušao na teritoriju Kosova" i visoko je ocijenio policijsku operaciju, rekavši da je to "najprofesionalnija policija, koja je uprkos riziku obavila posao, ne povredivši nikoga", prenosi Tanjug.

Navodi se da je Veseli iznio tvrdnju da je došlo do "neodgovornog ponašanja srpskih institucija", dodajući da je "nerealna ideja Srba da od Kosova naprave drugu Bosnu, pokušavajući da bez saglasnosti kosovskih institucija uspostave Asocijaciju (Zajednicu srpskih opština - ZSO)".

"Nikad nećemo to dozvoliti, vrlo sam jasan u tom pogledu... Ali neka se razočaraju, istovremeno neka i polude oni koji misle da će moći da grade paralelizam ili da će moći da nametnu odluke Kosovu izvan institucija Kosova. To važi i za Srpsku listu i za opoziciju”, rekao je Veseli.

On je dodao da će "Asocijacija (ZSO) biti formirana, ali po zakonima i ustavu Kosova".

Lider DPK-a je govorio i o deportaciji turskih državljana, navodeći da se "tako nešto više nikada neće ponoviti".

"Ovo pitanje mora da se razjasni i svako ko je umiješan morat će snositi odgovornost", izjavio je Veseli i dodao da, kada bi ministar vanjskih poslova bio iz redova DPK, ministar “bio smenjen za dva minuta”.

Veseli je rekao da je bio "postiđen načinom privođenja i deportacije turskih državljana za Tursku" i da je "tražio izvinjenje članovima porodice privođenih".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije