Grabar-Kitarović odgovorila Vučiću: Srbija s agresivnom retorikom ne može u EU

Fena/Hina
Grabar-Kitarović odgovorila Vučiću: Srbija s agresivnom retorikom ne može u EU
Velika buka u medijima susjednih zemalja podignuta je prethodnih dana, nakon što je Hrvatska odlučila da blokira jedan dio pregovora Srbije sa Europskom unijom.

Vrlo brzo nakon takve odluke Hrvatske, iako je trebao prisustvovati međuvladinoj konferenciji u Briselu, premijer Srbije Aleksandar Vučić napustio je Brisel pokazujući revolt prema takvoj odluci svojih susjeda. Nakon toga uslijedila je i salva raznih komentara političara, na što je danas odgovorila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona je kazala, komentirajući napade vodstva Srbije na Hrvatsku u ovom slučaju, kako se sa "agresivnom retorikom i performansima ne može ući u EU, već je za to potrebno ispunjavanje kriterija".

Rekla je kako su srbijanske optužbe i tvrdnje na račun Republike Hrvatske sasvim neprihvatljive te da hrvatski potez ne znači neprijateljstvo prema Srbiji. Istakla je i  da je "neprihvatljivo da se Hrvatsku naziva svakojakim imenima, 'fašistoidnom, ustašoidnom' i slično"

"U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je riječ o ispunjavanju kriterija. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriteriji koje je Srbija preuzela", izjavila je Grabar-Kitarović, naglasivši da je i Hrvatska morala ispuniti svakojake kriterije za članstvo u EU, te da će i pored svega hrvatska ruka za saradnju i pomoć i dalje biti ispružena.

Podsjećanja radi, cijeli problem je nastao kada je Hrvatska odlučila blokirati Srbiji otvaranje poglavlja 26. o obrazovanju i kulturi, jer je imala primjedbe u vezi sa udžbenicima na hrvatskom jeziku koji su spremani za hrvatsku zajednicu u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije