Poznati sociolog iz Srbije: 'Ovo društvo je doživjelo totalni raspad i pad solidarnosti...'

0
AA
Poznati sociolog iz Srbije: 'Ovo društvo je doživjelo totalni raspad i pad solidarnosti...'
FOTO: AA / Sociolog Đokica Jovanović

"Mukotrpno je i teško raditi na solidarnosti, ali ja jedini izlaz vidim u tome", kaže profesor sociologije u penziji Đokica Jovanović iz Srbije komentarišući društvene okolnosti poslije tragedije u beogradskoj školi u kojoj je učenik sedmog razreda ubio osmoro učenika i radnika obezbjeđenja.

Profesor u penziji na Odjeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu smatra da današnje društvo odlikuje prisustvo konkurencije uz nedostatak solidarnosti.

"Meni je teško da govorim o konkretnim uzrocima toga šta se desilo tom dječaku i šta se dešavalo u ambijentu te škole, ali sve je to duboka tragedija, naročito kada se radi o djeci koja tek započinju život. Ali ne smije se smetnuti s uma da je ova zemlja, prvo kao društvo, pa onda i kao država, odgovorna za niz nesreća koje nas tuku po glavi za sve vrijeme tranzicije, to je tridesetak godina", kaže Jovanović.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Podsjeća na slučaj četrnaestogodišnjeg Alekse Jankovića iz Niša koji je 2011. godine izvršio samoubistvo poslije višemjesečnog trpljenja vršnjačkog nasilja.

"Koliko je učenika izvršilo samoubistvo kao mali Aleksa? Država okom nije trepnula. Osim par parolaških izjava - ništa više. Djeca su dovedena u stanje međusobne konkurencije. Tamo gdje imate ogoljenu i sirovu konkurenciju, tamo su ljudi ljudima kurjaci. Dakle, ovo društvo je doživjelo totalni raspad i pad solidarnosti", govori Jovanović.

Probleme vidi i u školstvu

"Čudimo se da se to desilo u školi. Pa škola je rastočena kao što je društvo rastočeno. Ko rukovodi školama? Partijski nameštenici, a ne stručni ljudi. Razni pedagoški i psihološki timovi za podršku u školama, to je ukinuto jer to košta, a onda sociolog postavi pitanje gdje idu te pare i u čiji džep idu te pare. I te pare idu u nečiji profit", priča Jovanović.

Zgužvani papir i uznemirujuća slika: Profili ubice iz beogradske škole ugašeni nakon zločina?

Zgužvani papir i uznemirujuća slika: Profili ubice iz beogradske škole ugašeni nakon zločina?

Ne očekuje pozitivne promjene

"Ova tragedija, bojim se, neće pokrenuti društvo da temeljito sebe mijenja, neće promjeniti društvo da samo u sebi traži odgovornost. Tu i ja spadam iako trideset godina govorim vrlo kritički prema zlim pojavama ove tranzicije. Ta se katarza neće desiti i to je tragično. Ja se bojim, duboko bih volio da grešim, bojim se da će se takve stvari nadalje dešavati", kaže Jovanović.

Jedan od problema jeste to što današnja porodica, prema njegovim riječima, nema identitet.

"Prvo je u simboličkom smislu porodica razorena, a zatim, primorali ste roditelje da trče od jednog do drugog gazde da nekako zarade neki dinar, da nahrane svoju djecu. Pogledajte koliko dugo traje rasprava o tome da li da se radi subotom i nedjeljom. Šta kaže državni vrh? Mora da se radi subotom i nedjeljom. Pa čekajte, kada će ta porodica da sjedne, da ruča zajedno, barem nedjeljom gdje će djeca reći roditeljima šta imaju da kažu?", rekao je Jovanović.

Užas u Srbiji: Više mrtvih u pucnjavi kod Beograda, raste broj ranjenih

Užas u Srbiji: Više mrtvih u pucnjavi kod Beograda, raste broj ranjenih

Dodaje da konkurencija, koja je uvedena u sve sfere društva, dovodi do loših međuljudskih odnosa.

Više informacija o pucnjavi u Mladenovcu možete čitati na linku OVDJE.

Ovo je druga masovna pucnjava u Srbiji za manje od 48 sati.

Podsjetimo i da je maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio 3. maja krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, devet osoba.

Drama u beogradskoj školi: Učenik napravio spisak učenika koje želi da likvidira i simulirao pucanje

Drama u beogradskoj školi: Učenik napravio spisak učenika koje želi da likvidira i simulirao pucanje

Ubijen je zaštitar škole i osmero učenika, dok je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije