Riječ struke nakon masakra u beogradskoj školi: "Ovo je strašna tragedija, ali i strašno upozorenje"

A. Kapo
Riječ struke nakon masakra u beogradskoj školi: "Ovo je strašna tragedija, ali i strašno upozorenje"
Foto: Telegraf / Dječak koji je izvršio masakr u školi u Beogradu

Beograd je okovan tugom nakon jedne od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola.

Maloljetnik, 13-godišnji učenik Kosta K., izvršio je jezivi napad na školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koju je i sam pohađao. U nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, devet osoba. Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a više osoba, među kojima je i nastavnica historije, su povrijeđeni.

U krvavi pir krenuo je naoružan sa dva pištolja, pet okvira i četiri Molotovljeva koktela, pokazuju prvi rezultati istrage beogradskih istražiteljia. Zločin je počinio iz pištolja CZ-99, kalibra devet milimetara. Pištolje je uzeo iz očevog sefa iako su bili pod šifrom.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Ono što ledi krv u venama jeste da je mjesec dana u stanu u centru Beograda pravio detaljan plan! Policija je našla njegov rukopis na dva papira - skica i spisak. Donio je odluku da ubije sve one učenike koji ga - "nisu prihvatili".

Poremećaj ličnosti

Ono što smo do jučer gledali u drugim dogodilo se i na Balkanu. Tu u našem komšiluku! Samo po sebi nameće se mnogo pitanja - zašto djeca postaju ubice? Je li moguće da osoba od nepunih 14 godina planira i na koncu realizuje ovako monstrouzan zločin?

Potvrdilo tužilaštvo: Evo kada će biti saslušan otac ubice iz beogradske škole

Potvrdilo tužilaštvo: Evo kada će biti saslušan otac ubice iz beogradske škole

Omer Ćemalović, poznati sarajevski neuropsihijatar i subspecijalista forenzičke medicine te dugogodišni sudski vještak, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba upozorava da upravo ono što gledamo u drugim događat će se i kod nas za desetak godina.

"U Americi gotovo svakodnevno imate pucnjave u školama. U konkrentom slučaju radi se o jednom poremećaju ličnosti i poremećaju ponašanja. Dječak je, očigledno, imao unutrašnjih nekih problema. Koja je inspiracija da to uradi? Mislim da su to sadržaji na televiziji, internetu koji ne priliče djeci", rekao je Ćemalović na početku razgovora za naš portal.

Naš sagovornik kaže da "maloljetnik svoj dublji unutrašnji poremećaj nije ispoljavao da bi se zabrinula okolina". Zato svi o ubici djece imaju samo riječi hvale.

"Sve upućuje na to da je to sve urađeno inspiracijom neprimjerenih sadržaja koji djeca gledaju na televiziji ili internetu, odnosno društvenim mrežema. Treba naglasiti da se djeca u toj životnoj dobi modeliraju, izgrađaju svoju ličnost. Nerijetko se poistovjećuju sa nekim primjerom iz svoje neposredne okoline ili iz nekog virtualnog svijeta. Roditelji mogu biti tek na drugom mjestu. Kako osoba postaje starija ima i drugih faktora. U svemu tome treba tražiti razlog za masakr. To je jedna strašna tragedija, ali istovremeno i strašno upozorenje", kazao je Ćemalović i nastavio:

Radiosarajevo.ba ispred škole u Beogradu dan nakon masakra
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Radiosarajevo.ba ispred škole u Beogradu dan nakon masakra

Uloga političara

"Političari, većim djelom, svojim postupcima šalju poruke. Svojim porukama, sve što rade i organiziraju, stvaraju podlogu za nešto ovakvo. Svjesno ili nesvjesno. Neki njihovi potezi su krajnje neprimjereni i krajnje grubi. To je jedan širi društveni kontekst koji treba posmatrati i trebamo se svi zapitati - kuda ovo sve vodi da nedužna djeca stradaju? Čovjeka zaboli srce kada shvati da dijete pošalje u školu da nešto nauči, da se druži, a desi mu se ovako nešto. Treba kazati da je i taj dječak jedna vrsta žrtve", govori nam Ćemalović.

Prema riječima Ćemalovića, signali i upozorenja su i ranije postojali u našem društvu, a nažalost već su se i događala monstruozna djela iza kojih stoje - djeca.

"Nedavno je djevojčica usmrtila nanu u Sarajevu. Mi se, dakle, moramo zapitati šta svi kao društvo radimo, šta omogućavamo djeci... I da se trudimo da neke stvari koliko možemo stavimo pod kontrolu", zaključio je Ćemalović u razgovor za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Savjeti stručnjaka organizacije Save the Children

Stručnjaci organizacije Save the Children nedugo nakon velike tragedije objavili su savjete o tome kako da razgovarate sa vašim djetetom o pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Njihove savjete objavljujemo u cjelosti:

Ne oklijevajte i započnite razgovor sa djetetom

Iako vam može izgledati da nikada nije pravi trenutak za razgovor sa vašim djetetom o osetljivim temama poput pucnjave u školi, veoma je važno da ne ignorišete i ne potiskujete ovu temu. Ako to učinite, dijete može osjetiti zabrinutost i konfuziju, a ujedno se stvara prostor za širenje dezinformacija.

Uvjerite dijete da je bezbjedno

Započnite razgovor tako što ćete ga pitati šta već zna o događaju, dozvolite mu da izrazi svoje misli i osjećaje i postavlja pitanja. Uvjerite dijete da je bezbjedno i budite iskreni sa njim. Ako dijete ima pogrešnu sliku (kao što su pretpostavke da se pucnjave u školama često dešavaju ili da djeca nisu bezbjedna u školi), potrudite se da mu razjasnite situaciju.

Izbjegavajte razgovor o slikovitim detaljima samog događaja. Umjesto toga, naglasite bezbjednost i pomozite djetetu da razumoke važnost planiranja zaštite u različitim vanrednim situacijama.

Objasnite djetetu da je normalno osjećati strah

Svi osjećamo strah kada smo suočeni sa opasnošću. Strah je način na koji naš organizam reaguje i priprema nas za reakciju u trenucima opasnosti.

Pomozite djetetu da shvati da su njegove prirodne reakcije normalne i očekivane.

Prepoznajte znakove traume kod djeteta

Normalno je da deca budu zabrinuta zbog pucnjave u školi, ali ako dijete pokazuje izraženije simptome straha, ljutnje ili povlačenja, razmislite o tome da potražite stručnu pomoć kako bi se adekvatno nosili sa ovom situacijom. Razgovor o teškim temama može biti izazovan, ali otvorenost i podrška mogu pomoći vašem djetetu da se nosi sa novonastalom situacijom.

Na kraju, važno je naglasiti da, iako se suočavamo sa izazovima i teškim situacijama, razumjevanje i podrška koje pružamo našoj djeci mogu imati veliki uticaj na njihovu sposobnost da prevaziđu strahove i traume. Razgovarajte sa svojim djetetom, pružite mu ohrabrenje, utjehu i osećaj bezbjednosti. Otvorena komunikacija i podrška predstavljaju ključne faktore u prevazilaženju teških situacija kao što je ova. Kroz razgovor, empatiju i razumjevanje, možemo pomoći našoj djeci da razviju otpornost i emocionalnu snagu potrebnu za suočavanje sa izazovima, a ujedno tako gradimo sigurno i ohrabrujuće okruženje u kome će naša djeca znati da mogu računati na nas, bez obzira na to s čime se suočavaju, navode stručnjaci iz organizacije Save the Children.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije