Poznati meteorolog objavio prognozu za novembar i otkrio kada se očekuje novi snijeg

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objavio prognozu za novembar i otkrio kada se očekuje novi snijeg
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj prognozi najavio je dolazak novog snijega.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

U ponedjeljak i u utorak relativno toplo, dok se u utorak poslijepodne očekuje naoblačenje sa kišom, mjestimično uz zahlađenje. Sredinom nedjelje hladnije, na jugu regiona uz padavine. Krajem nedjelje dalje zahlađenje uz moguće obilnije padavine, a uz pad temperature u višim oblastima moguć snijeg. Poslije 12. novembra osjetno hladnije.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Danas će se preko regiona velikom brzinom premiještati hladan front koji donosi olujan, na udare i orkanski vjetar, kišu, pljuskove, grmljavinu, a lokalno može biti i tuče/grada. Iza fronta atmosfera polako u smirivanju, dok će vjetar oslabiti na umjeren do pojačan ali bez olujnih udara. U ponedjeljak promijenljivo oblačno, ponegdje uz prolaznu kišu i relativno toplo.

Jugozapadni vetar u daljem slabljenju i u okretaju na zapadni i sjeverozapadni smjer. Dnevni maksimum od +14 do +21 stepen Celzijusa.

U utorak prijepodne uglavnom suho, zatim se očekuje naoblačenje koje će usloviti pojavu kiše, a na jugu može biti i gmljavinskih pljuskova. Padavine neće biti ovako intenzivne i neće im prethoditi olujan južni vjetar.

U noći ka srijedi i u srijedu tokom većeg dijela dana nad središnjim, južnim i jugoistočnim predjelima oblačno i hladnije uz kišu, dok će na sjeveru i zapadu biti oblačno uz pojavu slabe kiše ponegdje. Počet će da duva slab do umjeren, sjeverozapadni vjetar donoseći zahlađenje tako da će se u srijedu maksimumi kretati od +8 do +16 stepeni Celzijusa.

U četvrtak poslije hladnog, mjestimično i maglovitog jutra tokom dana malo do umjereno oblačno i uglavnom suho uz slab vjetar, dok će dnevni maksimum biti sličan onom u srijedu. Petak donosi kraće otopljenje ali se poslijepodne očekuje novo, jače, pogoršanje koje će nas vjerovatno pratiti i za sljedeći vikend.

Oko ovog datuma se simulira dalje, jače, zahlađenje te bi se za naredni vikend maksimumi mogli kretati od +4 do +9 stepeni Celzijusa, što je ispod prosjeka za taj dio novembra dok bi na planinama preko 800mnv bilo uslova za snijeg. Stabilizacija i razvedravanje su mogući oko 15.11. ali bi tada jutra bila hladna uz minimum od -7 do +2 stepena Celzijusa, dok bi se maksimumi kretali od +5 so +10 stepeni Celzijusa.

Meteorolozi objavili detaljnu prognozu do petka: Evo kada stiže zahlađenje

Meteorolozi objavili detaljnu prognozu do petka: Evo kada stiže zahlađenje

Sumirano, poslije olujnog naleta, od sredine sedmice polako ali sigurno ulazimo u drugačiji tip vremena koja će sve više ličiti na kasno jesenje. Više neće biti olujnih udara južnog vjetra, dok bi krajem sljedeće nedjelje uz daljnje zahlađenje u brdsko-planinskim predjelima regiona moglo biti i snijega.

Svi iznijeti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode", navodi se u prognozi meteorologa Marka Čubrila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije