Poznati meteorolog objasnio - otkud tolika kiša: "Kako bismo shvatili o čemu je tačno riječ..."

4
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objasnio - otkud tolika kiša: "Kako bismo shvatili o čemu je tačno riječ..."
Foto: Anadolija / Poplave u Krajini

Meteorolog HRT-a Izidor Pelajić opisao je kakve vremenske prilike očekuju Hrvatsku u idućim dana.

"Ova kiša danas gotovo da više i nije pala. Nešto malo po istoku je danas padalo što već govori na neki način da smo pred krajem. Naravno, prošle dvije sedmice, što je već u daljnjoj prošlosti, ciklone su se obnavljale i dolazile su nove. Sada, barem u idućih nekoliko dana, idemo prema nestabilnom vremenu, ali bitno drugačijem, koje će biti obilježeno lokalnim pljuskovima, ali i sa sunčanim razdobljima između, porastom temperature, puno suhog vremena i osim nekog pljuska, ne očekujemo neke velike količine oborina, rekao je Pelajić.

Objasnio je i kako je došlo do situacije kojoj smo svjedočili - da toliko dugo pada velika količina kiše.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

"Uobičajeno strujanje koje dolazi do nas, dolazi sa zapada, imamo tu zapadnu struju koja dolazi sa zapada prema istoku i kada nastanu neke ciklone u tome strujanju, od 1 do 3 dana treba da ona prijeđe preko našeg područja. Sada je situacija drugačija, govori Pelajić.

Kako bismo shvatili o čemu je tačno riječ, trebamo pogledati područje Skandinavije i Britanskog otočja.

"Tamo imamo jaku i to stabilnu anticiklonu koja na neki način služi kao blok tom strujanju zraka. Iza tog bloka formiralo se vrlo prostrano, na cijelom mediteranskom bazenu, područje sniženog tlaka zraka u kojem je bio dovoljan bilo koji mehanizam da pokrene novu ciklogenezu. Događa se da postoji jedna ciklona obilježena kao centar niskog tlaka, oko kojeg zrak samo kruži u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Zajedno s njom, često povezujemo atmosferske fronte, toplu koja nosi topliji zrak, hladnu koja nosi hladniji, kaže Pelajić.

Poplave u Hrvatskoj: Vrhunac vodnog vala rijeke Kupe u naredna 24 sata u Petrinji

Poplave u Hrvatskoj: Vrhunac vodnog vala rijeke Kupe u naredna 24 sata u Petrinji

Odakle tolika kiša?

"Kiša nam dolazi zbog toga što vlaga koja postoji i koja kruži kondenzira se na hladniji zrak u visini, ona može prenijeti zrak i sudariti zračne mase i početi ih miješati. Kako se one miješaju, tako i nastaju fronte koje su sastavni dio ciklone i kiša pada, Pelajić pojašnjava i dodaje da je kiša koja je donijela probleme Hrvatskoj došla s juga.

"Cijelo područje Sredozemnog bazena se nalazi u polju malo sniženog tlaka zraka već dugo vremena. Takva situacija se propagira kroz cijelu atmosferu i u više slojeve. Ostali smo u području u kojem nema osobito izraženog strujanja, pa ono što nastane, dugo stoji. Vlaga, a tu imamo sredozemni bazen koji je bogat vlagom, a imali smo osim toga i dotok vlage s Atlantika, ali još južnije, kroz Afriku, koja je nahranila ovu ciklonu zadnju", pojasnio je Pelajić.

Višestruke ciklone su krivac

"U ovako postavljenom ‘igralištu‘, kad god se dogodila povoljna prilika da nastane ciklona, bilo koji vrtlog koji nije prava razvijena ciklona, vrlo lako se otkinuo i nastali su novi kišni oblaci zajedno s tim vrtlogom.

Kad u zavjetrini planine, slično kad neko vesla, kad bi planina bila veslo, onda bi onaj vrtlog koji nastaje iza vesla bio ciklona, ono što teče to bi bio zrak u atmosferi. Kada zrak dođe blizu sa sjeverozapada na Alpe, uspijeva proći s desne strane Alpi i kada se krene spuštati dolje, budući da je malo topliji, nastane niži centar niskog tlaka i onda se zavrti i nastane nova ciklona", opisao je Pelajić za HRT.

"Spomenute višestruke ciklone se nisu obnavljale, već su stalno nastajale te posljedično stvarale kišu i oborine, osobito na sjevernom dijelu Sredozemlja na kojem mi živimo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije