Poplave u Hrvatskoj: Vrhunac vodnog vala rijeke Kupe u naredna 24 sata u Petrinji

1
AA
Poplave u Hrvatskoj: Vrhunac vodnog vala rijeke Kupe u naredna 24 sata u Petrinji
Foto: Printscreen / Ilustracija / Poplave u Hrvatskoj

Većina vodostaja u Hrvatskoj trenutno je u opadanju osim rijeke Kupe za koju se u Petrinji u iduća 24 sata očekuje prolazak vrhunca vodnog talasa.

Na snazi je vanredno stanje za rijeku Kupu na mjernom mjestu Farkašić s tendencijom daljnjeg laganog porasta vodostaja.

"Prema procjeni Hrvatskih voda, maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju se na razini rekordnih +988 cm iz 2014. godine. Situacija je pod kontrolom. Nasipi su ojačani na svim kritičnim tačkama, očekuje se prolazak vrhunca vodnog vala u iduća 24 sata", saopšteno je iz  Civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.

IGK o negiranju genocida u Srebrenici od strane ambasadora Izraela: 'To je anticivilizacijski čin'

IGK o negiranju genocida u Srebrenici od strane ambasadora Izraela: 'To je anticivilizacijski čin'

Dodaje se da su u nebranjenim područjima općine Lekenik poplavljene ceste i vikend kuće neposredno uz obale rijeke Kupe. Na tom području operativne snage i Hrvatska vojska i dalje provode aktivnosti obrane od poplave.

Vodostaji rijeka Korane i Kupe u Karlovcu su u opadanju, situacija na terenu je pod kontrolom. Još je na snazi izvanredno stanje na Korani i vanredne mjere obrane od poplave na rijeci Kupi. Veliki broj stambenih i privrednih objekata je poplavljen kao i velika poljoprivredna površina. Zbog vode na kolovozima još uvijek su zatvorene brojne ceste, pogotovo na širem području grada Karlovca i nizvodno od Karlovca. Operativne snage i Hrvatska vojska i dalje rade na ispumpavanjima.

"Stanje na području Gračaca i Obrovca se postupno stabilizira i normalizira. U toku je dezinfekcija i sanacija poplavljenog područja. Osnovna i srednja škola te vrtić u Obrovcu od petka kreću s nastavom. I dalje rade crpne pumpe i raspoređuju se isušivači", navode iz Ravnateljstva.

U Gračacu je i dalje poplavljeno naselje Grab kojem Crveni krst dostavlja hranu, lijekove i vodu.

Ukinuta vanredna situacija u Bosanskom Novom: Slijedi procjena štete

Ukinuta vanredna situacija u Bosanskom Novom: Slijedi procjena štete

Vodostaj rijeke Mrežnice opada te se stanje na području Duge Rese stabilizira.

U Hrvatskoj Kostajnici situacija se stabilizira, vodostaj rijeke Une ima tendenciju opadanja. Visoki vodostaj rijeke Une stvorio je probleme i stanovnicima općine Dvor gdje je poplavljen dio kuća u nebranjenim područjima i cesta DC47 kod mjesta Kuljani te se do Dvora može doći zaobilazno preko Gline.

Vodostaj Save u Jasenovcu od sinoć stagnira i od jutros ima tendenciju blagog opadanja, a i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

U mjestu Špilja i dalje obustavljen saobraćaj zbog vode na cesti, objavljena upozorenja za klizišta

U mjestu Špilja i dalje obustavljen saobraćaj zbog vode na cesti, objavljena upozorenja za klizišta

Sanirana je pukotina na privremenom nasipu u Galdovu kod Siska, a ispumpava se voda iz poplavljenih dijelova.

Odsječenom stanovništvu pripadnici HCK-a i HGSS-a dostavljaju hranu, vodu i lijekove, te pomažu u spašavanju stoke i životinja.

U dijelovima gdje se voda povukla, sanira se šteta, provodi dezinfekcija i čišćenje te se dopremaju isušivači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije