Poznati meteorolog najavljuje - poslije toplog februara, evo šta nas čeka na proljeće

2
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavljuje - poslije toplog februara, evo šta nas čeka na proljeće
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Olujni vjetar / Ilustracija

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj prognozi najavio je da će u narednih danima biti slično kao na kraju februara, te najavio moguće zahlađenje već sa prvim danima marta.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

"Narednih dana i dalje neobično toplo, samo u petak uz pojavu kiše malo svežije.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Početak marta također vrlo topao, ali oko 06.03. slijedi promena sinoptike koja bi mogla usloviti zahlađenje. Za sada nije jasno koliko bi ono bilo snažno, ali opcija jačeg zahlađenja na žalost postoji.

Narednih dana ostaje neobično toplo i uglavnom suho, povremeno uz umjerenu oblačnost. Slabe kiše može biti povremeno i to pretežno na jugu regiona i uz obalu Jadrana. Od četvrtka poslije podne jugoistočni vjetar ponovo u pojačanju.

U petak sa jačanjem sekundarnog ciklona pretežno oblačno i vjetrovito, posebno na planinama i u košavskom području gdje će povremeno biti jakog do olujnog jugoistočnog vjetra. Tokom dana nešto češća pojava kiše prvo nad južnim, jugozapadnim i sjeverozapadnim, a poslije podne i uveče i nad ostalim predjelima. Konkretnije padavine se i dalje ne očekuju. Do petka maksimumi od +10 do +20 stepeni Celzijusa, a u petak možda neznatno svježije, prije svega na zapadu regiona.

U subotu uz dosta oblaka ponegdje slaba kiša, jugoistočni vjetar će oslabiti, dok će maksimum opet biti visok.

NAREDNIH DANA I DALJE NEOBIČNO TOPLO, SAMO U PETAK UZ POJAVU KIŠE MALO SVEŽIJE. POČETAK MARTA TAKOĐE VRLO TOPAO, ALI...

Posted by Marko Cubrilo on Wednesday, February 28, 2024

Zatim od 03.03. do oko 06.03. relativno toplo uz uglavnom suho vrijeme. Poslije tog datuma postoji signal za zahlađenje ali koliko će ono biti izraženo još nije moguće precizirati.

Temperature će sigurno otići u prosječne vrijednosti za ovaj dio godine ali na žalost postoji mogućnost da uz prodor veće količine hladnog vazduha iz istočne Rusije zahlađenje bude vrlo jako i u tom slučaju će štete na procvjetalim voćnim kulturama i pokrenutoj vegetaciji biti jako velike.

U Sarajevu i Stocu jutros ista temperatura: Objavljena prognoza do nedjelje - evo kad stiže kiša

U Sarajevu i Stocu jutros ista temperatura: Objavljena prognoza do nedjelje - evo kad stiže kiša

Kako do tog mogućeg zahlađenja ima još sedmicu dana promjena u sinoptici će sigurno biti, posebno kod operativnih proračuna. Zato sada treba pratiti ansamble članove modela i gledati koliko “duboko” tone srednja linija niza jer ona ukazuje na trend snage samog zahlađenja.

Narednih desetak dana pravo proljeće, kiša će uglavnom biti slabe i rijetka, dok će oko 01.03. na kratko ponovo biti vrlo vjetrovito, posebno u košavskom području, na planinama i duž obale Jadrana.

Kao što sam toliko puta do sada napomenuo……. Svi iznijeti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode”, naveo je meteorolog Marko Čubrilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije