Poznati meteorolog najavljuje: 'Situacija nad Europom uskoro će se sasvim promijeniti'

1
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavljuje: 'Situacija nad Europom uskoro će se sasvim promijeniti'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Temperature koje je za vikend donijela anticiklona Valentino nimalo nas nisu iznenadile, štaviše, bile su "u decimalu" kako smo predvidjeli.

"Ove zime, kao rijetko kada do sada, bilježimo pojave izraženih anticiklona s geografskog područja Afrike, a Valentino je tek jedna od njih", kaže hrvatski poznati meteorolog Ivan Šolić.

Ovakvo vrijeme najviše se „pripisuje“ prirodnom fenomenu „El Nino“, čije su vrijednosti ove zime baš izražene, ali teško je baš sve „dječačiću“ prišiti, jer bilo je i do sada zima pod utjecajem „El Nina“ i malo koja da je bila ovako bezlična.

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Sinoptička situacija nad Europom uskoro će se u potpunosti promijeniti. Vremenska idila koju je na naše prostore donijela anticiklona „Valentino“ se završila dok će nepovoljne vremenske prilike u idućim danima biti prouzročene dubokom ciklonom (960 hPa) koja će se s Islanda premjestiti nad Skandinaviju, a na naše područje će pritjecati topao i vlažan zrak, a jugo će ponovno na iskušenje staviti servis za upozorenja DHMZ-a meteoalarm, piše Slobodna Dalmacija.

Prema prognozama američkog modela GFS, vrhunac neugodnog juga nas očekuje u drugom dijelu petka, stoga se preporučuje da redovno pratite ažuriranja upozorenja na opasne vremenske prilike od strane DHMZ-a.

Prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu, jugo bi se za vikend smirio, a sa zadnjim danima februara „podivljao“. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije