Poznata doktorica upozorava: Svi koji su se sami liječili loše su prošli

1
Radiosarajevo.ba
Poznata doktorica upozorava: Svi koji su se sami liječili loše su prošli
Foto: Pink.rs / Doktorica Marija Zdravković

Direktorica KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković upozorila je na opasnost koja prijeti ukoliko neko ko je zaražen koronavirusom zanemaruje simptome.

Istakla je da je korona izuzetno teško oboljenje, da je ogromna potrošnja kiseonika, te da na Bežanijskoj kosi na dnevnom dnevnom troše kao što su u redovnim okolnostima trošili na mjesečnom nivou. 

"Postoje i druge komplikacije, od toga najteže su iznenadne tromboembolije. Jutros smo imali situaciju da je pacijent koji se lijepo oporavio i uspio da prebrodi problem sa plućima imao srčanu smrt, kao posljedicu vjerovatno tromboembolije", rekla je ona za Pink.rs. 

Napominje da je najveća greška zanemariti simptome i čekati kod kuće da sve prođe. Veliki broj ljudi, kako kaže, ima strah od dolaska u bolnicu, koji je neopravdan, jer će dolaskom u bolnicu dobiti odgovarajuću terapiju i oboljenje proći što lakše. 

"Postoje osobe koje mogu kod kuće da se liječe, ali se to može utvrditi samo ljekarskim pregledom uz pomno praćenje bolesnika", rekla je ona.  

Za samo liječenje i odustajanje od odlaska kod ljekara kaže da može biti veoma opasno. 

"Svi koji su se sami liječili su loše prošli - ili su se liječili predugo ili su imali teške komplikacije. Noćas nam je došao relativno mlađi čovjek u ekstremno teškom stanju koji 10 dana leži kod kuće i jutros je pred intubaciju", navodi Zdravković. 

Ističe da sva tri vala karakteriše da se pacijenti kasno javljaju ljekaru i da zanemaruju simptome. 

"Kada pacijent dobije sumnju da ima koronu, jako je važno da prekine kontakte, jer je bitno da prekine lanac zaraze. Možete 13 dana da nemate tegobe, a 14 dan da razvijete simptome", zaključila je doktorica Zdravković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije