Pozitivna praksa: Zatvorenici će se brinuti o psima lutalicama dok služe kaznu

Radiosarajevo.ba
Pozitivna praksa: Zatvorenici će se brinuti o psima lutalicama dok služe kaznu
Foto: Anadolija / Ilustracija
U najvećem zatvoru u Srbiji dani nekih zatvorenika ispunjeni su veselim lavežoma i druženjem sa psima.

Zatvor u Sremskoj Mitrovici napravio je azil za pse lutalice unutar zatvorskog kompleksa i dodijelio grupi zatvorenika staranje o njima. Ovaj potez je dio projekta općinskih vlasti koji je osmišljen da poveća resocijalizaciju zatvorenika, a također pomogne u rješavanju gradskog problema sa psima lutalicama, prenosi B92.

Blizu 12 zatvorenika pomoglo je da se oko 260 pasa skloni sa ulice i udomi u ovom skrovištu, a oni redovno čiste objekat, hrane, šetaju i obučavaju pse.

“Radimo sve što obično činimo i sa našim psima. Rad sa životinjama je sjajan, a zbog toga naše vrijeme prolazi brže", kaže jedan od zatvorenika Radomir Đaković.

Ideja je da zatvorenici razviju empatiju kroz interakciju sa životinjama i nauče nove vještine koje mogu koristiti kasnije u životu. Projekat podržava Organizacija za europsku sigurnnost i saradnju, koja pomaže reforme u Srbiji.

“Ovo je veliki korak naprijed za Srbiju kada je u pitanju rad sa zatvorenicima.Postoji ogroman potencijal i na nama je da ga iskoristimo na najbolji mogući način“, rekao je upravnik zatvora Aleksandar Alimpić.

Sa psima trenutno rade zatvorenici koji izdržavaju zatvorsku kaznu zbog manjih prekršaja i koji već imaju iskustva sa psima. Alimpić kaže da tek treba da rade sa ozbiljnijim zatvorenicima.

Sklonište se nalazi na poluotvorenom prostoru, a zadaci zatvorenika su da dresiraju pse uz pomoć osnovnih komandi pod nadzorom profesionalnih trenera pasa. Na kraje će dobiti certifikate koji im kasnije mogu pomoći u pronalaženju posla u drugim azilima ili odgajivačnicama pasa.

Đaković je ove sedmice dobio Beki, a kaže da je njegova porodica već usvojila jednog psa iz azila.

“Postali smo vezani za njih. Željeli bismo da svi pronađu nove kuće“, kaže on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije