Kako bi danas izgledala Jugoslavija: Narodi bi zarađivali 191 milijardu dolara

Radiosarajevo.ba
Kako bi danas izgledala Jugoslavija: Narodi bi zarađivali 191 milijardu dolara
FOTO: Screenshot / Ilustracija
Krajem ove godine navršiće se tačno 100 godina od formiranja Kraljevine SHS, odnosno početka Jugoslavije, a Josef Pisnetti objavio je na YouTubeu analizu u kojoj se zapitao šta bi bilo kada bi i danas postojala obnovljena i ujedinjena Jugoslavija.

Odmah na početku svoje analize naišao je na problem - a to je Kosovo. Naime, novu Jugoslaviju bi činilo šest ili sedam država, sve zavisi od broja država koje su priznale Kosovo. Kada je riječ o BiH, autor je posebno naglasio kako skoro 2,4 odsto teritorije te zemlje leži na minama.

Kada bi se ponovo rodila, Jugoslavija bi imala nešto više od 20 miliona stanovnika, čime bi automatski ušla u 10 najvećih država Europe kada je riječ o stanovništvu i bila bi na osmom mestu. Podseća da bi Jugoslavija imala manje stanovnika nego 1991. godine kada je zabilježeno nešto više od 23 miliona stanovnika.

Kada je riječ o etničkim postocima koji bi Jugoslaviju činili on bi izgledao ovako: u zemlji bi živelo 35 posto Srba, 20 posto Hrvata, 11 posto Albanaca, 9 posto Bošnjaka, osam posto Slovenaca, šest posto Makedonaca, jedan posto Crnogoraca i 10 posto ostalih.

Religijski, Jugoslaviju bi činilo 43 posto pravoslavnih, 27 posto katolika, 22 posto muslimana i osam posto ateista, agnostika i ostalih manjih vjerskih grupa, a bila bi veličine Velike Britanije.

Bruto nacionalni proizvod iznosio bi 191.045.000.000 dolara, što bi Jugoslaviju pozicioniralo kao 53. zemlju na svijetu kada je riječ o ekonomiji.

Vojsku bi činilo oko 230 hiljada pripadnika, a pet najvećih gradova bi bili Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i Skoplje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije