Potpuno neočekivana situacija u Makarskoj i Splitu: 'Ne pamtim kada se ovo dogodilo'

6
Radiosarajevo.ba
Potpuno neočekivana situacija u Makarskoj i Splitu: 'Ne pamtim kada se ovo dogodilo'
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Predivni prizori s Jadrana

U trenutku kad se otkaže jedna rezervacija istog trena 'bukira' se druga na Jadranu, ali i po trideset posto većoj cijeni. Kako pišu regionalni mediji, takav ishod ama baš niko nije predviđao.

"Hajde, proguglajte, tražite članke i analize o toku sezone 2021; ama baš nigdje nećete da pronađete optimiste koji govore kako će ovo ljeto biti tek malo lošije od rekordnog 2019. godine. I da će se početkom augusta tražiti soba više. Noćiti po plažama i parkiralištima. U parkovima", piše Slobodna Dalmacija.

"Jučer sam gledao statistiku i nisam mogao da vjerujem svojim očima. Upoređivao sam isti period iz ove s onim iz 2019. i zaključio da je u Makarskoj danas samo 12 posto manje gostiju nego te berićetne pretpandemijske godine. U Makarskoj imamo 43 posto bolje turističke rezultate nego u istom periodu prošle godine", kaže Tonći Lalić iz Turističke zajednice grada Makarske i svjedoči o fenomenu koji sam za sebe govori o kakvoj se jagmi za slobodnim smještajem radi.

"U doba online rezervacija, gosti nam, baš kao nekada, fizički dolaze u turističke zajednice i putničke agencije i traže smještaj. Ne pamtim kada se to dogodilo. Mole da im se pomogne. I pristaju na sve. Noćili bi i u nekakvom smeštaju negdje ispod brda, samo da im se to riješi. Svjedočimo ogromnoj navali turista", kaže Lalić.

U Splitu je situacija takva da gosti pristaju da iznajme i prostore u suterenu i pomoćne objekte, a vlasnici podstanare naprasno izbacuju iz stanova, svjesni da su, zbog loše procjene sezone koja je sve iznenadila, mogli da prime turiste, a ne igrati 'na sigurno'. U trenutku kad se otkaže jedna rezervacija istog se trena “bukira” druga, no i po trideset posto višoj cijeni jer su posljednjih dana prodajom smještaja ovladali mešetari.

Kvaka je u tome što je dio Splićana lani odustao od iznajmljivanja smještaja turistima, pa sad apartmana manjka. Situacija je slična onoj kad se u Splitu, prvih godina, događala 'Ultra', a turističkih postelja nije bilo dovoljno na raspolaganju. Zato šverceri gledaju da iskoriste trenutak pa nabijaju cijene mimo svake logike. Cene u 'last minute' aranžmanima – divljaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije