Evo šta je važno za sve koji putuju u Hrvatsku: Na Jadranu nove mjere

0
Radiosarajevo.ba
Evo šta je važno za sve koji putuju u Hrvatsku: Na Jadranu nove mjere
Foto: EPA-EFE / Davor Božinović

U pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu od danas su na snazi nove, strožije mjere.

Mjere će biti na snazi do 15. avgusta. Broj okupljenih bez Covid potvrda ograničava se na 50 osoba, a na događajima na kojima osobe imaju Covid potvrde može biti 1000 osoba.

Nužne epidemiološke mjere odnose se na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, grad Novalja, Senj i općinu Karlobag.

Uvodi se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu ukoliko nemaju covid potvrdu. Ako se radi o okupljanjima na kojima sve osobe imaju covid potvrde, dozvoljen broj okupljenih je 1000 ljudi.

Posebna ograničenja uvedena su za svadbene svečanosti, gdje bez Covid potvrde može sudjelovati maksimalno 15 osoba, a za sve svadbe s više od 15 osoba, sudionici moraju imati te potvrde. U barovima može biti najviše 1000 osoba. Sajmovi, drugi oblici priredbi na otvorenom, mogu se održavati samo uz sAglasnost lokalnog i županijskog stožera.

Sportska natjecanja na kojima sudjeluju gledatelji mogu se održati ukoliko gledatelji i tehničko-organizacijsko osoblje ima covid digitalne potvrde. Organizatori svih tih događaja obvezni su najkasnije sedam dana prije održavanja okupljanja ili manifestacije poslati obavijest o namjeri organiziranja manifestacije i zatražiti prethodnu sAglasnost, piše 24sata.hr.

“Ovdje se obvezuju županijski stožeri, da odmah nakon primitka obavijesti o održavanju, provjere jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje propisani novom odlukom. Ukoliko nisu ispunjeni uvjeti, županijski stožeri moraju obavijestiti organizatore da se događaj ne može održati”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare.

Za događanja s više od 1000 osoba potrebna sAglasnost Nacionalnog stožera. Iznimno se mogu dopustiti događanja i okupljanja s više od 1000 osoba, no za takva okupljanja organizatori moraju tražiti dozvolu Nacionalnog stožera civilne zaštite. Stožer će dati sAglasnost samo ako su ispunjeni uvjeti da županijski stožer izradi epidemiološki okvir za to događanje te da se s tim uvjetima složi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. “Ja bih više rekao da su to izuzeci, a ne pravilo”, kazao je Božinović.

Stožer je donio i novu odluku kojim se mijenjaju uvjeti za ulazak u Hrvatsku. Produžilo se trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju i preboljenju bolesti, pa se sada može ući u zemlju ukoliko potvrde o primljene dvije doze cjepiva odnosno o preboljenju bolesti, nisu starije od 270 dana.

Prema prijašnjim uslovima, potvrda nije smjela biti starija od 210 dana. Isto tako, u odluci se precizira da putnici iz zemalja koje spadaju u 1. kategoriju moraju imati negativan nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati i obvezno ići u samoizolaciju, dok putnici iz zemalja 2. kategorije, pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sata, neovisno o statusu vakcinacije ili preboljenju bolesti. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusije i Cipra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije