! / Zemlje EU uvode nove mjere i ograničenja zbog širenja zaraze koronavirusom

24. 07. 2021. u 17:07:00 AA

Shares: 23

Kako se broj slučajeva koronavirusa povećava širom Evropske unije, države usvajaju nove epidemiološke mjere i povećavaju ograničenja u cilju sprečavanja daljeg širenja zaraze.

Uprkos intenzivnoj vakcinaciji, porast slučajeva zaraze je primorao nekoliko zemalja EU da stave na snagu nove mjere protiv delta varijante virusa koji se brže širi.

Tako je u Njemačkoj došlo do porasta slučajeva zaraze delta varijantom koja čini 84 odsto svih novih slučajeva, a prema najavama ministra zdravlja Jensa Spahna može se očekivati "ozbiljan porast novozaraženih u narednim mjesecima".

U Belgiji su u maju i junu olakšane mere. Broj novih slučajeva počeo je da raste u julu, zbog čega će od 13. avgusta, vlada početi da izdaje COVID sigurne informativne karte koje pokazuju da li je osoba u potpunosti vakcinisana, da li je imala i oporavila se od bolesti ili je nedavno imala negativan test. Belgijanci će sa ovom ulaznicom moći da prisustvuju društvenim događajima.

Nove mjere uvela je Grčka, koja je zbog turističke sezone koja je u toku, pojačala restrikcije, u sklopu kojih je na Mikonosu uveden policijski sat.

Uprkos sličnom nedavnom povećanju broja slučajeva COVID-19 u Velikoj Britaniji, poslednje ograničenje virusa primjenjeno u okviru četvorostepenog plana ukinuto je 19. jula.

Premijer Boris Johnson ukinuo je pravilo o socijalnoj udaljenosti od jednog metra i zahtev za nošenje maski. Ipak, nošenje maski se i dalje preporučuje, posebno u prepunim mestima poput javnog prevoza.

Sa porastom broja infekcija zbog delta varijante virusa, francuska vlada je odlučila da vakcinaciju učini obaveznom za radnike u bolnicama i staračkim domovima i da proširi trenutnu prijavu zdravstvenih dozvola, što je dovelo do protesta u nekoliko gradova.

Italijanski nacionalni institut za zdravlje saopštio je da se delta varijanta i dalje širi u zemlji, a pogađa i mlađe ljude.

Mnogobrojne proslave nakon pobede u šampionatu Evrope 2020. godine 11. jula takođe su doprinele povećanju broja slučajeva. Vlada, predvođena premijerom Mariom Draghijem, sprovodiće dokument zelene tranzicije u zemlji, čiji je cilj utvrđivanje vakcinacije, posebno u društvenim aktivnostima, od 6. avgusta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)