Potpredsjednik Vlade: Nemamo zakonski osnov za lišenje slobode Sefića

S. Š. J.
Potpredsjednik Vlade: Nemamo zakonski osnov za lišenje slobode Sefića
EPA / Nebojša Stefanović
Iz Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srbije potvrdili su danas da iz Sarajeva nisu dobili međunarodnu crvenu potjernicu koja predstavlja i nalog za hapšenje Sanjina Sefića, osumnjičenog za stravični udes u kojem su poginule dvije djevojke.

Kako su iz MUP-a Srbije naveli za Radiosarajevo.ba  do tog trenutka Federalno ministarstvo za unutrašnje poslove BiH nije raspisalo potjernicu za Sefićem.

No, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrdili su za Radiosarajevo.ba  da je otvorena istraga protiv Sanjina Sefića, osumnjičenog za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

"Tužilaštvo KS-a zatražilo je od Suda KS-a određivanje jednomjesečnog pritvora te raspisivanje potjernice budući da se osumnjičeni nalazi u bjekstvu", kazala je glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.

Danas smo dobili i izjavu potpredsjednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova dr. Nebojše Stefanovića koji je potvrdio kako Sanjin Sefić na teritoriji Srbije nema prijavljeno boravište.

Prenosimo je u cjelosti:

„Sanjin Sefić, koji se sumnjiči da je usmrtio automobilom dve devojke u Sarajevu, a potom pobegao, nije državljanin Republike Srbije, niti na teritoriji Srbije ima prebivališta ili boravište.

Pripadnici MUP-a Srbije pružiće svu neophodnu pomoć u konkretnom slučaju, u skladu sa zakonima Republike Srbije i drugim međunarodnim propisima. Ipak, treba imati u vidu da do ovog trenutka Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova BiH nije raspisalo međunarodnu crvenu poternicu koja je ujedno i nalog za hapšenje. To znači da ne postoji zakonski osnov za lišenje slobode lica koje se sumnjiči za ovo krivično delo“, navodi se u izjavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije