Opozicija potpisala sporazum o novoj vladi Crne Gore

Radiosarajevo.ba
Opozicija potpisala sporazum o novoj vladi Crne Gore
Foto: Vijesti.me / Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić

Lideri koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", koje su na izborima osvojile potrebnu većinu za formiranje vlade, potpisali su sporazum o novoj vladi Crne Gore

Sporazum je potpisan jučer, a danas je predstavljen.

Sporazumom, kojeg su potpisali Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, između ostalog su se obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne, prenose Vijesti.me.

"Ako nas uhvatite u korupciji prijavite nas", rekao je Krivokapić.

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno provoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano provesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

"Da će nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Da će nova demokratska vlada poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne", piše u Sporazumu.

Također, nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Nova vlada, kako je navedeno, neće provoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.

Krivokapić je govorio i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

"Poštujući evropske stanarde to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donešen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači. Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS htio da prikaže, već je pitanje druge stavke a to je borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo da promijenimo", kazao je Krivokapić.

Abazović je kazao da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije