Poruke mržnje iz Budve: "Ujedinit ćemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more"

Radiosarajevo.ba
Poruke mržnje iz Budve: "Ujedinit ćemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more"
Uprkos protivljenu crnogorskih vlasti, i prvobitne najave da će skup biti zabranjen, u Mediteranskom centru u Budvi, u organizaciji fantomske organizacije Srpski narod Boke obilježen je vijek od Podgoričke skupštine.

Događaju kojim je obilježeno 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore pod dinastijom Karađorđevića prisustvovali su čelnici prosrpskog Demokratskog fronta, političari iz Srbije, a nije bilo najavljenog mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija.

Državni vrh Crne Gore je u više navrata upozorio da je proslava Podgoričke skupštine provokacija i pokušaj stvaranja novih podjela. Kako su ponovili, proslave tog i sličnog tipa nisu orijentacija zvanične Crne Gore i nastavak su aktivnosti usmjerenih u cilju obnavljanja podjela u našem društvu.

No, uprkos svim tim najavama, u Budvi je proslavljena Podgorička skupština, a dominirala je skandalozna poruka koja negira postojanje crnogorske nacije. 

Moglo se čuti da su "Crnogorsci Srbi, da je važno da se srpski narod ujedini, da će režim Mila Đukanovića biti poražen, te da će osloboditi srpsko more".

Bivši predsjednik Crne Gore i premijer SRJ Momir Bulatović istakao je da vijek državnog ujedinjenja Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca predstavlja "veliki datum naše prošlosti".

"Prije 100  godina, svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao je da nije Crnogorac, a svaki je Crnogorac znao da je Srbin", poručio je protojerej Srpske pravoslavne crkve, stavrofor Momčilo Krivokapić – arhijerejski namesnik bokokotorski.

Istoričar Aleksandar Raković, kojem je zabranjeno da uđe u Crnu Goru, optužio je crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića da su pokušali da im zabrane da se obrate na svečanostima povodom srpskog oslobođenja i ujedinjenja.

"U tome nijesu uspjeli. Budimo strpljivi. I ovaj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti vječan. Ujedinit ćemo srpske zemlje i oslobodit ćemo srpsko more", istakao je Raković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije