Pomor miševa u općini u Hrvatskoj, mještani uznemireni: "Nalazimo ih posvuda"

0
Radiosarajevo.ba
Pomor miševa u općini u Hrvatskoj, mještani uznemireni: "Nalazimo ih posvuda"
Foto: Wikipedia / Matulji

Stanovnici gornjeg područja hrvatske Općine Matulji proteklih nekoliko dana s razlogom su vidno uznemireni. Naime, zabilježen je veliki pomor poljskih miševa.

Kako kažu žitelji Rupe, Brguda, Bregi, Muna, Žejana, Zvoneće, Jušići unutar njihovih okućnica, pod autima, u vrtovima, na cesti, dnevno nalaze na desetke uginulih životinja.

S obzirom na blizinu Gorskog kotara, i mišje groznice koja je tamo zabilježena, zabrinutost Matuljaca koji su alarmirali komunalnu službu, ali i zvali veterinare, je izuzetno velika.

"Tako što još nismo doživjeli. Znalo se nakon deratizacije naći pokoji uginuli miš, ali u ovakvoj količini ne. Evo, neki dan mačka mi je na tepih pred vrata donijela pet krepanih miševa, a susjed ih je oko kuće sakupio više desetaka. Točnije u petak 35, u subotu 17, nedjelju 19 i u ponedjeljak 9 uginulih miševa", rekla je žiteljka gornjeg matuljskog područja, piše Novi list.

Općina Matulji odmah po prijavi na pomor miševa kontaktirala je nadležne službe – epidemiologa, Nastavni zavod i veterinara, a koji su ih izvijestili da nema mjesta panici. Ipak, s obzirom na sve više zabilježenih slučajeva, Općina Matulji zatražit će daljnje istraživanje pomora.

"Odgovor od nadležnih službi bio je da je to najvjerojatnije posljedica deratizacije. Međutim, mi nismo zadovoljni tim odgovorom i smatramo da treba točno utvrditi zbog čega se to događa. I prije se radila deratizacija pa se nikada tako nešto nije događalo. Obratit ćemo se i Nastavnom zavodu i tražit ćemo da se tome posveti malo veća pažnja i ukazati da je, ne tako daleko, u Gorskom kotaru zabilježena mišja groznica", objasnio je Danijel Jerman, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Općine Matulji.

I područje Vinodolske općine bilježi slične pojave, ali zasad u puno manjoj mjeri. Prema riječima komunalnog redara Vinodolske općine Harisa Petrinovića prijavljena su tek dva-tri slučaja.

"Mi smo prije dva tjedna poduzeli deratizaciju svih javnih objekata i površina i sada smo išli u deratizaciju groblja, mrtvačnica i površinu oko groblja", rekao je Petrinović i naveo podatak, koji je dobio u veterinarskoj službi, o tome kako svakih nekoliko godina dolazi do povećanja populacije miševa, te kako je zadnji puta ona registrirana 2014. godine na njihovom području, međutim, kaže kako se tada tome nije pridavao publicitet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije