! / Jeste li ikada vidjeli miševe kako se tuku: Fotografija je dobila prestižnu nagradu

17. 02. 2020. u 22:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Sam Rowleyeva fotografija "Station Squabble" (Svađa na stanici, op.pr.) odabrana je među više od 48.000 fotografija za nagradu londonskog Prirodnjačkog muzeja. Za fotografije je glasala javnost.

Na slici su dva mišaa koji se bore oko nekoliko ostataka mrvica u stanici metroa.

„Svi znaju za miševe u podzemlju, ali mislim da ih niko ranije nije vidio u tom svjetlu“, rekao je Rowley, 25-godišnji istraživač na BBC-u, za CNN.

Priznao je da je dobio dosta „čudnih pogleda“ dok je ležao na podu različitih londonskih stanica, ali je dodao i da su ljudi bili prilično znatiželjni.

Ideju je dobio nakon što mu je prijatelj poslao snimak dva miša kako se tuku nakon „noćnog izlaska“. Potom je proveo sedmicu obilazeći stanice u večernjim satima, zadržavajući se do ranih jutarnjih sati.

Michael Dixon, direktor Prirodnjačkog muzeja, rekao je da fotografija ovih miševa „pruža fascinantan pogled na to kako divlje životinje funkcionišu u okruženju u kojem dominiraju ljudi“.

Njegova fotografija nagrađena je među njih 25 koje su ušle u uži izbor.

Četiri druge fotografije, koje možete pogledati na ovom LINKU, naišle su na dosta pohvala, uključujući sliku orangutana koji je prisiljen da učestvuje u performansu u Bangkoku, još dva jaguara koji drže anakondu u Brazilu, fotografiju nosoroga i konzervatora u Keniji, te i fotografiju grupe bijelog arktičkog jelena.

 

NEMA KOMENTARA